WHO maakt zich "ernstig zorgen" over vogelpest

Cambodja is het zesde Aziatische land waar vogelpest is uitgebroken. De huidige toestand baart de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) "ernstig zorgen". De vogelepidemie heeft nog nooit eerder zoveel landen ineens getroffen.

Belga

Dat mensen besmet raken met de zuivere vorm van vogelpest, sluit de WHO voorlopig nog uit, maar toch vreest de gezondheidsorganisatie dat mensen een variant van de vogelgriep kunnen oplopen, met name een kruising tussen vogelgriep en menselijke griep. Deze influenza kan leiden tot een voor mensen dodelijke ziekte. Echte bewijzen daarvoor heeft de WHO niet.

De recente uitbraak van vogelpest heeft slechts in enkele zeldzame gevallen mensen besmet. De 56-jarige man uit Thailand die symptomen van vogelgriep vertoonde en vrijdag is overleden, was een kippenboer. De Thaise autoriteiten raden iedereen die met besmet gevogelte in aanraking is gekomen en koorts of bronchitis heeft, aan om onmiddellijk medische hulp te zoeken.

Intussen breidt de vogelpest ook in Vietnam verder uit. Al vijf mensen zijn er gestorven. Vijfentwintig van de 64 Vietnamese provincies zijn getroffen. In Japan, Zuid-Korea, Cambodja en Taiwan, waar kippen en vogels ook met het virus zijn besmet, zijn voorlopig geen meldingen van mensen die geïnfecteerd zijn.