Kroatische ex-leider Ante Jelavic aangehouden

De Bosnische politie en de stabilisatiemacht van de NAVO (Sfor) hebben vrijdag drie Kroatische Bosniërs gearresteerd op verdenking van georganiseerde misdaden, onder wie Ante Jelavic. Jelavic is het voormalige Kroatische lid van het Bosnische presidentiële driemanschap.

Belga

De drie mannen werden vrijdagmorgen gearresteerd in het zuiden van Bosnië op verdenking van georganiseerde misdaden en betrokkenheid bij de affaire rond de bank "Hercegovacka Banka".

Ante Jelavic werd gearresteerd in zijn huis in Mostar en zijn computer werd in beslag genomen. Naast Jelavic werden ook Miroslav Prce, oud-minister van Defensie van de Moslim-Kroatische Federatie, en Miroslav Rupcic, voormalig directeur van een verzekeringsmaatschappij in Herzegovina gearresteerd.

Ante Jelavic werd in maart 2001 ontslagen als Kroatisch lid van het Bosnische presidentiële driemanschap door Wolfgang Petritsch, de Hoge Vertegenwoordiger van de Internationale Gemeenschap in Bosnië. Jelavic werd ervan beschuldigd een autonomistenbeweging te hebben opgericht in het hart van zijn gemeenschap. De Hercegovacka Banka was in die tijd de belangrijkste geldschieter van de Kroatische autonomisten.