"Werknemers Halliburton kregen smeergeld van Koeweits bedrijf"

Twee werknemers van een dochterbedrijf van het Amerikaanse bouwconcern Halliburton hebben zes miljoen dollar aan steekpenningen aangenomen van een Koeweits bedrijf dat Amerikaanse militairen in Irak mocht bevoorraden. De krant Wall Street Journal heeft dat vrijdag bericht.

AP Ned

De twee, die inmiddels zijn inmiddels ontslagen, werkten voor Kellogg Brown & Root in Koeweit. Tegen datzelfde bedrijf loopt een onderzoek omdat het veel te veel geld zou hebben gevraagd voor het transporteren van brandstof van Koeweit naar Irak. De twee zouden de steekpenningen toegestopt hebben gekregen nadat het Koeweitse bedrijf een aantal lucratieve orders had gekregen.

Halliburton benadrukt in de Wall Street Journal dat het de smeergeldzaak zelf op het spoor is gekomen en meteen aan het Amerikaanse ministerie van defensie heeft gemeld. Het aannemen van smeergeld is in strijd met de filosofie van het bedrijf en met de gedragsregels, aldus een woordvoerster.

Democraten zetten al langer vraagtekens bij de vele orders voor de Iraakse wederopbouw die naar Halliburton zijn gegaan. Het bouwconcern werd van 1995 tot 2000 geleid door de huidige Amerikaanse vice-president Dick Cheney. De Amerikaanse regering ontkent echter dat er van vriendjespolitiek sprake is.