Michel ontmoette Iraanse ambtsgenoot over lot Sara en Yasmine

Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel heeft woensdag in het Zwitserse Bern zijn Iraanse ambtsgenoot Kamal Kharazi gesproken over het lot van Sara en Yasmine Pourashemi, de twee Luikse meisjes die sinds begin december hun toevlucht hebben gezocht in de Belgische ambassade te Teheran. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd.

Belga

"Ik heb Kharazi ontmoet op mijn verzoek", aldus Michel tijdens een interview op Bel-Rtl. "We proberen een minnelijke schikking te vinden om het probleem op te lossen", zei hij.

De 6-jarige Sara en 15-jarige Yasmine werden in augustus door hun vader meegenomen na een reis in Griekenland. In december konden ze ontsnappen en vluchtten ze naar de Belgische ambassade in Teheran, waar ze door het ambassadepersoneel worden opgevangen.

Beide ministers spreken elkaar geregeld over het dossier. Volgens een woordvoerder ligt de zaak de minister nauw aan het hart. Michel heeft "bepaalde pistes" aangehaald om het probleem op te lossen, zonder evenwel in detail te willen treden.

"Het gaat om een familiaal probleem en we hopen dat het kan worden geregeld dankzij het werk van de bemiddelaar ter plaatse", aldus nog de woordvoerder.

Kharazi maakte begin december bekend dat hij binnen zijn ministerie een 'task force' heeft opgericht om een oplossing uit te werken. Michel, die zijn Iraanse ambtsgenoot voor de tweede maal ontmoette over het dossier, stelt "zeker te zijn van de wil van de Iraanse overheid een nieuw sereen gesprek tussen de ouders van de kinderen toe te laten". Beide kinderen blijven hun studie volgen in de ambassade, via correspondentie en met hulp van het ambassadepersoneel.