Duitse regering veroordeeld wegens confiscatie grond Oost-Duitsers

Het Europees Hof voor de Mensenrechten heeft de Duitse regering donderdag veroordeeld wegens het in 1992 confisqueren van grond van duizenden Oost-Duitsers, zonder hun daar een schadevergoeding voor te betalen.

AP Ned

Het in Straatsburg gevestigde hof deed de uitspraak in een rechtszaak die was aangespannen door vijf Oost-Duitsers, wier land na de hereniging van Duitsland door de staat werd geconfisqueerd. Het oordeel van het hof kan betekenen dat de Duitse overheid miljarden euro's compensatie moet gaan betalen aan pakweg zeventigduizend gedupeerde Oost-Duitsers.

De Oost-Duitsers kregen de grond in beheer bij de grootscheepse landhervorming in de DDR, die tussen 1945 en 1949 werd uitgevoerd. In 1990, kort voor de hereniging, werd door het eerste democratisch gekozen parlement van de DDR een wet aangenomen die de beheerders tot eigenaar van de grond maakte. Het parlement van het herenigde Duitsland nam in 1992 echter een wet aan die de grond van de Oost-Duitsers zonder compensatie aan de staat toewees.

De Duitse regering heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak.