Vogelgriep bij mensen in Thailand

De Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft vrijdag verklaard dat het "zeer waarschijnlijk" is dat zich in Thailand de eerste gevallen van vogelgriep bij de mens hebben voorgedaan. Naar drie gevallen wordt nu onderzoek verricht.

Belga

"Het is zeer waarschijnlijk dat de uitslagen van de tests positief zullen zijn", aldus Thaksin tegenover de pers. Hij verklaarde dat het aantal personen dat symptomen van vogelgriep vertoont nu op vijf ligt. De Thaise regering had tot nu toe volgehouden dat de miljoenen kippen op pluimveebedrijven die sinds november in Thailand zijn gestorven, het slachtoffer waren geworden van "een cholera- en bronchitisepidemie", maar dat in het land geen vogelgriep heerste. Donderdag echter meldde een senator het eerste geval van vogelgriep in Thailand. Het slachtoffer was een jongetje van zeven jaar.

De Europese Unie heeft besloten de invoer van pluimvee uit Thailand voorlopig op te schorten omdat daar vogelgriep heerst. Naast Japan is de Europese Unie de grootste importeur van kip uit Thailand. Vorig jaar voerden de EU-lidstaten voor een bedrag van ruim een miljard euro aan kip in uit Thailand. Japan staakte de invoer van Thais pluimvee donderdag.