1 op 7 Britten vindt Holocaust "overdreven"

Meer dan een op de zeven Britten vindt dat de omvang van de Holocaust is overdreven, zo blijkt uit een peiling van het instituut ICM die vrijdag door het dagblad The Guardian wordt gepubliceerd.

Belga

Op de vraag of de omvang van de Shoah, de poging door de nazi's om alle joden te vermoorden, is overdreven, antwoordde 15% van de ondervraagden bevestigend. 70% meende het tegenovergestelde; 62% was daar zeer beslist in. De peiling is uitgevoerd in opdracht van de Jewish Chronicle Weekly Newspaper in Londen.

Bijna 20% van de ondervraagden verklaarde dat een joodse premier minder goed zou worden geaccepteerd dan enig ander persoon van enig andere confessie. 53% verklaarde zich akkoord met een joodse premier zonder dat zij onderscheid maakten met een persoon van een andere religie; 18% was hier een tegenstander van en 11% was zelfs fel gekant tegen een joodse premier. Michael Howard, die in november 2003 de teugels van de conservatieve partij in handen nam, is de eerste jood van het naoorlogse Groot-Brittannië die een hoge politieke functie vervult.

37% van de ondervraagden meende dat de joden op een positieve manier bijdragen aan het politieke, sociale en culturele leven van Groot-Brittannië. 20% meent het tegendeel, zo blijkt verder uit de peiling die werd gehouden onder 1.007 personen in Engeland, Schotland en Wales. 18% van de ondervraagden dat de joden teveel invloed hebben; 47% vindt van niet.

De Britse minister van binnenlandse zaken David Blunkett, ondervraagd door The Guardian, verklaarde zich onthutst door de resultaten van de peiling. "Mensen maken zich illusies door te geloven dat de nazi's niet zijn wat wij weten dat ze zijn. Dat is erg deprimerend", aldus de minister.