Knokke-Heist hangt geen Blauwe Wimpels meer uit

Het schepencollege van Knokke-Heist heeft vrijdagochtend beslist geen Blauwe Wimpels meer te hangen. De Blauwe Wimpel is een Europees kwaliteitslabel voor zwemvijvers en stranden. Wie aan een reeks milieu- en uitrustingsnormen voldoet, mag de wimpel uithangen. De kustgemeente trekt echter onder meer de toekenningsvoorwaarden in twijfel.

Belga

Knokke-Heist was in 2003 nog de enige badplaats aan de kust die de Blauwe Wimpel mocht hangen. Alle zeven stranden in de meest oostelijk gelegen badplaats kregen er een. De vlaggen en vlaggenmasten waren volgens het gemeentebestuur in 2003 echter herhaaldelijk het voorwerp van vandalisme.

"Bovendien stellen we ons ook ernstige vragen over de normen die opgelegd worden om de Blauwe Wimpel te halen", zegt eerste schepen Maxim Willems. "Na advies van de brandweer, de milieudienst en de toeristische dienst hebben we besloten geen dossier meer in te dienen. Daarmee sluiten we ons aan bij de andere kustgemeenten", voegt hij eraan toe.

Volgens Willems bestaat er geen garantie dat de normen die aan de Vlaamse stranden worden opgelegd, op dezelfde manier worden gemeten als in de andere lidstaten van de Europese Unie. De Blauwe Wimpels worden immers door de eigen administratie van de lidstaten toegekend en niet door één Europese instantie.

Het weglaten van de Blauwe Wimpel betekent volgens de schepen echter niet dat de badgasten niet meer zullen geïnformeerd worden over de kwaliteit van het strandwater. Die informatie zal in de toekomst in de bewaakte zones verder worden aangegeven aan de uitkijktorens van de strandredders.