Boerenbond dreigt met hardere acties

De veehouders dreigen met nieuwe betogingen en hardere acties indien de overheid de kosten voor de BSE-financiering niet op zich neemt. Dat heeft Boerenbond-woordvoerder Roger Saenen vrijdag gezegd. De sector vraagt een dringend onderhoud met premier Guy Verhofstadt. Het voorstel van minister Demotte is nonsens, zo luidt het.

Belga

De sector is woedend omdat de actie van donderdag geen resultaat opleverde. Het voorstel van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte om in overleg met de vleessector een sluitend systeem uit te werken zodat de gezondheidsbijdrage niet voor rekening komt van de veehouders, is volgens hen "oude koek". Het gaat volgens de sector gewoon om een herhaling van het systeem waartegen werd betoogd.

De vleessector neemt het niet dat de BSE-financiering voor rekening van de sector komt en heeft het over woordbreuk. De vorige regering besliste immers dat de kost van het testen van runderen op gekkekoeienziekte of BSE niet op de sector mag worden afgeschoven. Ander punt van kritiek is de 'gezondheidsheffing' op elke kilo vlees die het slachthuis verlaat. Volgens de sector misplaatste solidariteit om de Waalse facturen te betalen.

Donderdag vond in Vlaanderen met tractoren en vrachtwagens een grote protestactie plaats tegen de nieuwe BSE-financiering.

Saenen zegt dat Demottes voorstel om een sluitend systeem uit te werken, "niet realistisch" is en dat de slachthuizen de heffingen zullen doorrekenen aan de veehouders. "De enige oplossing is dat de overheid betaalt", aldus Saenen.