«Een mentaal gevecht»

NEEROETEREN -

Acht wereldtitels heeft Willy Linden al op zijn palmares staan: vier als begeleider van Harry Everts, evenveel met diens zoon Stefan. En een negende titel behoort dit jaar nog tot de mogelijkheden. Deze keer niet met een Everts, maar wel met de Duitser Pit Beirer die een verbeten duel uitvecht met Frédéric Bolley. «Een strijd die op het mentale vlak beslist zal worden,» aldus de 51-jarige Linden. «Ze zijn aan elkaar gewaagd, het verschil bedraagt slechts drie punten. Over stalen zenuwen beschikken, daar komt het nu op aan.»

Jürgen SCHROOTEN

BR>

Linden draait al jaren mee in het motorcross-wereldje: hij begon destijds als trainer van Harry Everts, bleef in het milieu hangen, volgde een curcus sportbegeleiding aan de VUB en werkte dan nog een hele tijd samen met Stefan Everts. Een samenwerking die twee seizoenen geleden eindigde. Vorig jaar hield Linden zich een beetje op de achtergrond, maar dit seizoen dook hij weer op het voorplan als begeleider van kandidaat-wereldkampioen Pit Beirer.

«Maar Beirer is niet de enige piloot die ik begeleid,» zegt de Neeroeterenaar. «Ik weet zelfs niet hoeveel er hier momenteel over de vloer komen. Enige voorwaarde die ik stel: ze moeten er alles voor over hebben om te slagen. Luieriken vliegen buiten, zo simpel is het. Want met talent alleen kom je er niet meer. Sommigen denken dat ze me in de luren kunnen leggen. Maar dan vergissen ze zich toch. Ik werk heel nauw samen met dokter Debruyn. Uit zijn tests kan ik perfect aflezen of de piloten mijn schema volgen of niet. De meeste jongens begrijpen het intussen. Vorig weekend zorgden Grant Langston (de 17-jarige Zuid-Afrikaan won de GP 125cc in Duitsland, nvdr) en Christian Burnham (vierde in de GP 500cc in Zweden, nvdr) voor schitterende resultaten. Ze hebben me s' avonds meteen opgebeld. Dat doet natuurlijk deugd hé. Die Langston daar ga je nog veel van horen. Een supertalent.»

Agressief

Maar de meeste tijd kruipt toch in de begeleiding van Pit Beirer. «Eind vorig seizoen sprak hij me aan,» vertelt Linden. «Hij zag het niet meer zitten.

Er zit meer in je, je traint gewoon verkeerd,

zei ik hem. Hij was meteen geïnteresseerd. Niet lang daarna vroeg hij mij om hem te begeleiden. Pit wilde niets aan het toeval overlaten en kwam zelfs hier in Neeroeteren wonen. Dat is de ideale situatie hé: ik kan onmiddellijk ingrijpen wanneer het moet. Toen Pit hier arriveerde, stond hij echt nergens: bloedcontrole, met hartslagmeter trainen, planning,... Zo had hij nog nooit gewerkt. We zijn van nul moeten beginnen en hebben alles rustig opgebouwd. Het is een hele plezierige en leergierige jongen. Enige nadeel: op de motor is hij nogal agressief. Ik heb hem al heel wat kunnen intomen, maar regelmatig zie je dat wilde gedrag toch terugkomen. Soms zou ik met een bord van 3 op 3 meter langs het parcours willen staan en er in koeienletters

rustig

opschrijven. Tja, dat is nu eenmaal zijn karakter, dat verander je niet zomaar eventjes.»

Vorige week verspeelde de Duitser 13 punten t.o.v. Bolley. Zijn voorsprong bedraagt nog maar drie punten met nog twee GP's voor de boeg. «Ik denk dat hij in Nismes voor de eerste keer echt last heeft gehad van druk. Achteraf zei hij dat hij zondagmorgen loden benen had en dat tijdens de training zijn motor wel 15kg zwaarder aanvoelde. Pure stress. En dat zag je in de eerste reeks. Gelukkig kon hij zich in de tweede manche herpakken en start hij in Duitsland nog als WK-leider. Voor eigen volk kan hij altijd iets meer.»

«De strijd tussen Beirer en Bolley zal op het mentale vlak beslist worden. Zoals het duel Everts-Tortelli vorig jaar. Degene bij wie het eerst de stoppen doorslaan, valt af. Zo simpel is het. Daarom heb ik erop gehamerd dat Pit net tot op zijn limiet moet rijden, maar er zeker niet mag over gaan. Rustig blijven, daar komt het nu op aan. Bolley weet dat ook. Hij zei dat het vooral een strijd tegen zichzelf is. En daar heeft hij gelijk in.»

WK-tussenstand:

1. Pit Beirer (Dui) 396; 2. Frédéric Bolley (Fra) 393; 3. David Vuillemin (Fra) 329; 4. Ryan Hugues (VSt) 328;

5. Marnicq Bervoets 267;

6. Michaël Maschio (Fra) 248; 7. Joshua Coppins (NZl) 234; 8. Leon Giesbers (Ned) 173; 9. Remy Van Rees (Ned) 164; 10. Alessandro Belometti (Ita) 116;...

Overige Belgen:

20. Peter Iven 50; 21. Stefan Everts 46; 29. Danny Theybers 14; 30. Rudy van Leeuwen 13; 37. Peter Nijs 4.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer