Filmfestival Berlijn eert Argentijnse regisseur Fernando Solanas

De Argentijnse filmmaker Fernando Solanas krijgt een ere-Gouden Beer op het 54e Filmfestival van Berlijn, wegens "zijn doordringende kijk op de politieke en economische beroering in zijn geboorteland tijdens de afgelopen dertig jaar". Dat is dinsdag door de organisatoren bekendgemaakt. Solanas' documentaire film "Memoria del Saqueo" (Herinneringen aan de plundering) wordt vertoond na de overhandiging van de prijs op 10 februari.

Belga

"We zijn verheugd deze uitzonderlijke en moedige regisseur eer te kunnen betuigen met een Gouden Beer voor het oeuvre", zo zei festivaldirecteur Dieter Kosslick. "Solana heeft de politieke en sociale situatie in zijn geboorteland meer dan dertig jaar lang geobserveerd via het medium film", aldus nog Kosslick. Zijn debuutfilm "La Hora de los Hornos" (1967) geldt nog steeds als een klassieker van de politieke documentaire film. Midden de jaren '70 dwongen de repressieve maatregelen van de militaire dictatuur Solanas in ballingschap te gaan in Parijs. In de jaren '80 keerde hij terug en hervatte zijn filmwerk.

De jury van het 54e Filmfestival van Berlijn (5 tot 15 februari) wordt voorgezeten door de Amerikaanse actrice Frances McDormand. Voor haar rol in "Fargo" kreeg zij een Oscar. De andere leden van de jury zijn de Ethiopische filmmaker Maji-da Abdi, de Italiaanse actrice Valeria Bruni Tedeschi, de 24-jarige Iraanse cineaste Samira Makhmalbaf, de Duitse producent-regisseur Peter Rommel, de Italiaanse regisseur Gabriele Salvatores en de New Yorkse filmdistributeur Dan Talbot. De prijsuitreiking van het festival heeft zaterdag 14 februari plaats.