Postbodes voorwaardelijk gestraft voor pesten collega

Vijf Belgische postbeambten zijn dinsdag tot voorwaardelijke gevangenisstraffen veroordeeld omdat zij een collega zozeer hadden gepest dat hij zelfmoord pleegde.

AP Ned

De postbode David van Geysel had voordat hij in 2000 op 21-jarige leeftijd een eind aan zijn leven maakte, herhaaldelijk geklaagd over de pesterijen van zijn collega's. De Belgische Post moet een boete van 240.000 euro betalen. Vier postbeambten kregen 22 maanden voorwaardelijk, de vijfde kreeg achttien maanden voorwaardelijk.

"Eindelijk wordt wat wij van bij aanvang hebben gezegd, geloofd". Dat zeggen de opgeluchte ouders van David Van Gysel na het vonnis van de Brusselse strafrechtbank dat de pesters van hun zoon en het bedrijf waar hij werkte zwaar veroordeelde. De advocaat van De Post spreekt van een precedent voor andere overheidsbedrijven en gaat in beroep tegen het vonnis. De veroordeelden reageerden niet, maar waren zeer aangedaan.

Volgens de raadsman van De Post, meester Didier Putzeys, verwart de rechtbank werkstress met pesterijen. Ook zegt de advocaat verbaasd te zijn over de cumulatie van veroordelingen. Zo zijn niet alleen de werknemers van de post maar ook het bedrijf als rechtspersoon veroordeeld. "Dit schept een belangrijk precedent", besluit de advocaat.

De raadsman van de postmeester van Wezembeek-Oppem, Meester Werner Daem, kondigt al aan beroep te zullen aantekenen tegen het vonnis. Volgens de advocaat heeft de rechter in het vonnis geen enkel element 'à decharge' geciteerd. Ook meester Piet Van Eeckhaut, raadsman van de drie postbeambtes, overweegt dit. Volgens Van Eeckhaut heeft men een schuldige willen zoeken voor een zelfmoord en zijn zijn cliënten veroordeeld tot "een soort maatschappelijke sanctie".

Josy Claes van de vzw SASAM (anti-mobbing) waarschuwt De Post. "Er hangen De Post nog dergelijke processen boven het hoofd. Als De Post dan niet zal kunnen aantonen dat het bedrijf effectief iets aan het pesten doet, zal het nog zwaarder tegen de lamp lopen". Ook andere bedrijven zullen hier volgens de advocaat niet aan ontsnappen. "In elke hiërarchische gestructeerde instelling gebeuren gelijkaardige pesterijen. Dit vonnis is dan ook een precedent".

Volgens meester Jef Vermassen, raadsman van de ouders Van Gysel, betekent het vonnis een scharnierpunt in de rechtspraak. "Het is de eerste maal dat in een dergelijke zaak een uitspraak komt en het vonnis kan een grote steun zijn voor wie gepest wordt. Het pesten wordt erdoor uit een taboesfeer gehaald". Volgens de advocaat toont de uitspraak dat de maatschappij een dergelijke intolerantie niet aanvaardt. In het postkantoor van Wezembeek-Oppem is momenteel vervangend personeel aan het werk. Of daar nog acties zullen volgen is voorlopig nog niet duidelijk. Bij De Post zelf wacht men voor een reactie op een juridische lezing van het vonnis.