Stevaert wil rode gouverneur in Limburg

De Vlaamse regering heeft de pensioenleeftijd voor gouverneurs verlaagd van 67 naar 65 jaar. Gevolg is dat gouverneur Hilde Houben-Bertrand al in mei volgend jaar wordt vervangen. Haar opvolger zal een socialist zijn. VLD en sp.a, in de figuur van voorzitter Stevaert, zijn het daar over eens, maar de afspraken moeten na de verkiezingen wel nog geformaliseerd worden.

ghouben

De officiële verklaring voor de verlaging van de pensioenleeftijd is dat de gouverneurs - in hun functie van commissaris van de Vlaamse regering - Vlaamse ambtenaren zijn en dat alle ambtenaren op hun 65ste met pensioen gaan. Maar in de wandelgangen kan men horen dat de wijziging van de pensioenleeftijd politiek geïnspireerd is. Dat verklaart meteen de discretie over de zaak.

Nu hebben de CD&V en de sp.a elk twee gouverneurs en de VLD één. Dat was logisch zolang de CD&V de grootste partij was. Maar nu is de VLD de grootste en wil daarom twee gouverneurs. De CD&V zou zich dan weer tevreden moeten stellen met één gouverneur.

De VLD heeft haar oog laten vallen op het gouverneurschap van Oost-Vlaanderen, hun sterkste provincie, waar nu de socialist Herman Balthazar gouverneur is. En de socialisten worden gecompenseerd met het gouverneurschap van Limburg. Wie de socialisten naar voren zullen schuiven om Hilde Houben- Bertrand op te volgen, is nog niet geweten.