"Antwerpen kan als diamantstad groeien"

Antwerpen zal in de toekomst kunnen groeien als wereldstad van de diamant. Dat is zowat de voornaamste conclusie van een onderhoud tussen de Antwerpse diamantsector, premier Guy Verhofstadt en Vlaams minister-president Somers en de top van De Beers, de grootste diamantgroep ter wereld. De Beers heeft sinds enkele jaren haar strategie gewijzigd en dat zorgde voor onrust in de diamansector.

Belga

De Zuid-Afrikaanse groep De Beers besliste vorig jaar om dertien van haar vaste klanten (zichthouders) in Antwerpen te schrappen. De Antwerpse diamantsector vreesde voor jobverlies en voor de positie van Antwerpen als wereldstad van de diamant. Maar volgens de Beers zal het inkrimpen van het aantal zichthouders gecompenseerd worden door een grotere toevoer van diamanten naar Antwerpen.

Vorig jaar werden in Antwerpen 34 procent van de diamanten van De Beers verhandeld. Topman Gary Ralfe van De Beers zegt nu dat hij dat aandeel volgend jaar wil optrekken tot 37 procent. Minder zichthouders zullen dus meer diamanten kunnen verhandelen. Het effect op de werkgelenheid zal afhangen van de diamantbedrijven zelf.

De strategie van de Beers is erop gericht om de consumptie van diamanten wereldwijd te stimuleren. Om die evolutie te kunnen volgen, wil de Antwerpse diamantsector dat Antwerpen in de toekomst een belangrijk centrum wordt in de kleinhandel van diamanten en juwelen en verder uitgroeit tot een belangrijke logistiek centrum voor de handel in diamanten. Volgens minister-president Somers werd die toekomstvisie voor Antwerpen bij de top van de Beers getoetst. "We hebben willen nagaan of die visie samenspoort met de evolutie in de sector en volgens de Beers is dat zo", aldus Somers.

Premier Verhofstadt zei dat de federale regering de sector verder zal ondersteunen door te investeren in veiligheid, door de gunstige fiscale en BTW-tarieven te handhaven en door expertise in de sector van de diamantbanken te ondersteunen.