Machiels naar Vietnam voor waterbevoorrading

HASSELT -

De Hasseltse onderneming Machiels Overseas, een dochteronderneming van de Group Machiels die gespecialiseerd is in waterbehandeling, heeft van het Vietnamese ministerie voor planning en investeringen de toelating gekregen om in dat land een 100 procentsdochter op te richten. Het is de bedoeling dat Machiels de bedrijven uit de chemische en petrochemische sector zal voorzien van gezuiverd water. De klanten zijn volop bezig met zich te vestigen op een nieuw industrieterrein, dat momenteel wordt aangelegd door Dinh Vu Development. Dat is een onderneming die voor 31,5 procent in handen is van de Antwerpse investeringsmaatschappij IPEM (International Port Engineering and Management). Eens alle bedrijven op het nieuwe terrein operationeel zijn, zal de investering van Machiels zo'n 733 miljoen frank bedragen. De industriezone van Dinh Vu is 1.152 ha groot en ligt bij de haven van Hai Phong. De ontwikkeling van het terrein werd in 1997 opgestart. Totnogtoe is 164 hectare ingenomen. De kostprijs voor de ontwikkeling van het hele gebied is op 1 miljard dollar (38 miljard frank) begroot.

K.Me/Belga

BR>De elementen van de nieuwe waterzuiveringsinstallatie werden gemaakt in Houthalen en inmiddels naar Noord-Vietnam verscheept. Een team van het Hasselts bedrijf reist eerstdaags naar de werf om de assemblage ervan te coördineren. In samenwerking met een Finse onderneming werd inmiddels al gestart met de aanleg van pijpleidingen naar de aanwezige bedrijven. In principe zou de installatie binnen de maand operationeel moeten zijn.

Het vijftigjarig contract in Vietnam is het eerste dat Machiels in Azië afsluit en past in de buitenlandse expansie van de groep. Andere buitenlandse projecten situeren zich onder meer in Argentinië en Chili.