Vrouwen verdelen Oasis

LONDEN -

«Ach, het is nauwelijks Paul McCartney die de Beatles verlaat.» Op zijn gekende cynische wijze becommentarieerde Noel Gallagher het feit dat twee Oasis-leden in evenveel weken uit de band beenden.

André GROSEMANS

BR>Zijn schampere opmerking biedt stof tot nadenken nu duidelijk wordt dat Paul McGuigan en Paul 'Bonehead' Arthurs opstapten omdat ze het geruzie tussen de vrouwen van de gebroeders Gallagher beu waren. Zoals Linda en Yoko een einde aan de Beatles maakten, zo zaaien Patsy en Meg tweedracht in Oasis.

Er bestaan foto's waarop ze elkaar lachend omarmen, Patsy Kensit en Meg Mathews. De eerste is getrouwd met Liam Gallagaher, de tweede met Noel Gallagher. Eigenlijk kunnen de schoonzusjes elkaar niet luchten. Vooral nu bekend is dat ze allebei begin volgend jaar moeder zullen worden, schijnen ze elkaars bloed te kunnen drinken.

Patsy Kensit - eerder al gehuwd met Jim Kerr (Simple Minds) en Dan Donovan (Big Audio Dynamite) - meende alle aandacht op zich te kunnen vestigen toen ze haar zwangerschap publiek maakte. Zij zou de eerste Oasis-baby op de wereld zetten.

Korte tijd later kondigde echter ook Meg Mathews aan dat ze in verwachting was en dat ze rond dezelfde tijd zou bevallen. «Patsy was woedend,» zeggen vrienden van haar, «Na-apen noemde ze dat. Meg had haar het gras voor de voeten weggemaaid...»

De ruzie tussen de mevrouwen Gallagher drukte op de groep. Liam en Noel deden nog hun best om hun respectievelijke halve trouwboeken tot bedaren te brengen, maar Bonehead en Guigsy leden zo erg onder de spanningen dat ze besloten er de brui aan te geven.

Jaloezie

Het is een oud liedje. Toen het binnen de Beatles begon te rommelen, zei een geïnspireerd Apple-medewerker: «Cherchez la femme». Ze was snel gevonden. Yoko Ono heette ze. Ze bracht Lennons hoofd op hol en kon het absoluut niet vinden met Linda, de vrouw van Paul McCartney. John koos voor Yoko en vertrok.

Hetzelfde scenario deed zich voor bij The Faces, de vroegere band van Rod Stewart. Volgens een recente biografie van gitarist Ronnie Wood liep alles van een leieen dakje tot de vrouwen van de Faces zich met de tour-agenda gingen moeien. In de kortste keren lag de groep uit elkaar.

Binnen Fleetwood Mac speelde zich een variante van het oude verhaal af. Stevie Nicks onderhield liefdesrelaties met twee bandleden, wat natuurlijk niet bijdroeg tot de samenzang.

Volgens de Britse popjournalist Ray Connoly is het toch niet alleen jaloersheid die een wig tussen vrienden-muzikanten drijft. «Het is vooral ambitie,» zegt hij, «en daarbij horende rivaliteit.»