Zoon Hugo Claus debuteert in film Herman van Veen

AMERSFOORT -

In het Grandtheater van Amersfoort is de Nederlandse film 'Nachtvlinder' in première gegaan. Het is niet alleen de eerste prent die Herman van Veen heeft geregisseerd, het is ook het debuut van acteur Arthur Kristel (24), de zoon van Hugo Claus en Sylvia Kristel.

A.G.

BR>Arthur Kristel werd in Amsterdam geboren, waar Hugo Claus in de jaren zeventig samenwoonde met de levensechte Emanuelle. Toen zijn ouders uit elkaar gingen, woonde hij soms bij zijn moeder in Hollywood of Parijs, maar eigenlijk werd hij vooral opgevoed door zijn oma. Altijd heeft hij contact onderhouden met zijn vader. «We bellen vaak,» zegt Arthur, «en af en toe zoek ik hem op.»

Arthur Kristel zei onlangs in een interview dat hij geen trauma had overgehouden aan het feit dat hij in zijn jeugd zijn ouders zelden zag. «Ik dacht altijd: ik ben bevoorrecht omdat ik geboren ben uit een relatie van twee unieke en bijzondere mensen.»

Even zag het ernaar uit dat Arthur Kristel niet als acteur aan de bak zou komen. Hij werd zelfs geweigerd voor twee Nederlandse televisiesoaps. Geen wonder dat hij in de wolken was met de aanbieding van Herman van Veen. Hij kreeg meteen een van de hoofdrollen. De vrouwelijke hoofdrol ging naar van Veens eigen dochter Babette, die ooit nog een relatie had met Koen Wauters.

'Nachtvlinder' is vanaf twee september o.a. te zien in Eindhoven, Breda en Heerlen, later ook in Maastricht. Of de film in Vlaanderen uitkomt, is nog niet beslist.