Carl Huybrechts werkt nu als zelfstandige voor de VRT

GRIMBERGEN -

IJdelheid der ijdelheden... Probleem voor de fotografen, dinsdag bij de voorstelling van het TV1-najaar. «Sorry, momenteel geen foto's», zei Carl Huybrechts. «Ik schaam me dood, ik sta op regime, er moet dringend 10 kilo af. Zodra ik die kwijt ben, mogen jullie zoveel foto's maken als jullie willen.»

J.V.

BR>

Na drie jaar VT4 maakt Huybrechts zijn rentree op de Reyerslaan in 'Met andere woorden', het verborgen camera-programma

met het oortje

, dat eerder werd gepresenteerd door Walter Grootaers.

«Na 'De Sportpersoonlijkheid van het Jaar' hebben ze me gevraagd of ik 'Met andere woorden' wou doen,» vertelt Huybrechts. «De opnamen zijn gemaakt in mei. Het was niet altijd even hilarisch, maar er zaten heel grappige momenten in. Vooral met de BV's. Je gelooft het niet, maar dat zijn altijd de gemakkelijkste slachtoffers. Bij de montage was ik niet betrokken. Ik ben dus ook benieuwd hoe het eruit zal zien.»

Er komen maar zeven afleveringen van 'Met andere woorden' op het scherm. Nadien is het de beurt aan 'De XII werken van Vanoudenhoven'. Waarom niet de gebruikelijke dertien afleveringen?

«Geen idee van,» zegt Huybrechts. «Zo is het me gevraagd en zo is het uitgevoerd.»

Vrijheid

Carl Huybrechts keerde terug naar de Reyerslaan in de hoedanigheid van zelfstandige. 'Met andere woorden' is in feite maar dépannage. Sinds enkele weken werkt hij aan een nieuw programma dat in december op het scherm komt.

«Ik mag er eigenlijk nog niks over verklappen,» zegt hij, «maar ik ga iets doen met gewone mensen. Het wordt amusement met hoog human interest-gehalte, om dat modewoord nog maar eens te gebruiken.»

Mogen we Huybrechts nog in de sport verwachten?

«Om terug op de sportredactie te gaan zitten, heb ik te veel van de vrijheid geproefd,» antwoordt hij, «maar ik sta open voor alles. Vorig jaar, in de aanloop naar het WK-voetbal in Frankrijk, zijn er trouwens contacten geweest. Om allerlei redenen is dat niet doorgegaan.»

Is Huybrechts met zijn reputatie van moeilijke jongen ongewenst is op de sportredactie?

«Bwaah, dat zijn van die verhalen die een eigen leven gaan leiden,» relativeert hij. «Ik ben geen zacht eitje, dat is waar, maar ik heb zestien jaar 'Sportweekend' gepresenteerd. Laat ons serieus zijn, als je een onmogelijke vent bent, hou je dat toch geen zestien weken uit.»

Trainer

Drie jaar lang leidde Carl Huybrechts het leventje waar u en ik slechts kunnen van dromen: hij werd door VT4 dik betaald om niks te doen. Een absurde situatie.

«De man die me naar VT4 heeft gehaald, was Terry Verbiest, een goeie vriend waar ik vertrouwen in had,» legt Huybrechts uit. «Ik kreeg een contract aangeboden waar ik onmogelijk nee tegen kon zeggen. Dat er van alle plannen niks in huis is gekomen, had alles te maken met de komst van Bart De Prez, die een totaal andere visie had. Ik heb het nog gezegd: het is zoals met een goeie voetballer die door een club wordt aangetrokken, maar daar op de bank terecht komt omdat de trainer met een ander systeem wil spelen.»

Een ongelukkige periode?

«Niet ongelukkig, wel frustrerend: ik wou wel, maar ik kon niet. Ik moet daar meteen aan toevoegen dat VT4 altijd heel correct is geweest. Ze stonden me toe om andere dingen te doen, zoals de 'Gouden Schoen'. Ik bleef bezig.»

Is de VRT veranderd in die drie jaar?

«Ik heb eigenlijk niet het gevoel dat ik weg ben geweest,» vindt Huybrechts, «maar er is wel degelijk wat veranderd. De communicatie met de top verloopt veel opener. Maar ze doen het niet voor jouw schoon ogen. Een voorstel wordt onderzocht, er wordt een proefprogramma gemaakt, dat wordt voorgelegd aan een testpubliek. Het is allemaal minder vanzelfsprekend geworden.»

'Met andere woorden', zondag 20.25 uur, TV1