Beleggingsanalisten herbekijken top vijf

HASSELT -

Wat heeft het beursjaar 1999 tot dusver voor de beleggers in petto gehad? Op de Brusselse beurs viel weing vuurwerk te beleven, maar op buitenlandse beurzen kon af en toe toch een mooie slag worden geslagen. Bij het begin van 1999 polsten we zes analisten naar de vijf favoriete aandelen voor dit jaar. We zijn nu bijna september, hoog tijd dus om het lijstje met favoriete aandelen nog eens onder ogenschouw te nemen.

Jos STERK

BR>

Tanja Michiels heeft de KBC inmiddels vaarwel gezegd. Haar plaats wordt ingenomen door een andere analist. Nieuwe bezems vegen proper en dus heeft Michel Celen een volledig andere keuze gemaakt. Zijn top 5 is samengesteld uit Kingfisher (Groot-Brittannië), Ion Beam Applications, Asea Brown Boveri (Zweden/Zwitserland), MCI Worldcom (Nasdaq) en Warner-Lambert. Ceelen verantwoordt zijn keuze als volgt: «Ik heb geprobeerd om de top 5 zo evenwichtig mogelijk samen te stellen, verdeeld over verschillende landen en sectoren.»

Michel Goossens van Bank De Maertelaere sleutelt niet te veel aan zijn portefeuille: «De koers van Food Lion is weliswaar flink gedaald, maar de helft van de aandelen in bezit werd tijdig met een mooie winst verkocht. Het aandeel is aan de huidige lage koersen weer koopwaardig. Almanij mag rustig blijven zitten en hetzelfde geldt voor TotalFina. Daiwa heeft een krachtige stijging te zien gegeven. Wie wou kon winstnemen, maar Daiwa koop ik terug rond 7 euro. Toch één wijziging: Adidas wordt vervangen door Solvay.»

Bij Dierickx, Leys & Co Effectenbank vertoeft Werner Wuyts in zonniger oorden. Zijn collega Wim Coucke wist ons echter te melden dat in het lijstje niets is veranderd. Wel mag de belegger in plaats van Delhaize zelf ook de (fors gedaalde) Amerikaanse dochter Food Lion kopen. Als alternatief voor Fortis, dat het kapitaal zwaar heeft verhoogd, komt nu ook Dexia in aanmerking.

Kurt Dresselaers van Bank Corluy sleutelt liever niet te veel aan zijn portefeuille: «Paribas is betrokken geraakt in de Franse bankenoorlog. Telecom Mobile Italia vergt wat geduld, maar blijft een spotgoedkoop telecomaandeel. Belcofi wordt overgenomen door Ackermans & van Haaren. We doen de omruiling mee, zodat A&vH de opvolger wordt van Belcofi in de top 5.»

Van Goethem & Co blijft eveneens geloven in de eerder gedane keuze. Bart Roscams heeft toch één wijziging doorgevoerd: «Fortis is nog steeds okay, maar de Nederlandse verzekeraar Aegon lijkt me momenteel veel interessanter. De koers is sterk gedaald en zal bij het wegvallen van de verkoopdruk herstellen. Voor de rest blijf ik bij mijn top 5.»

De Generale Bank is onder de vlag van Fortis gaan varen, met als gevolg dat Marc Van den Eede de fakkel heeft overgenomen van José Andries. In de top 5 worden als gevolg van de fakkeloverdracht twee wijzigingen doorgebracht. Pryca heeft de verwachtingen niet ingelost en verdwijnt daarom uit de selectie. Vervanger is het Britse chemiebedrijf ICI. Daarnaast wordt Suez Lyonnaise des Eaux vervangen door Vivendi, dat eveneens van Franse nationaliteit is.