Steeds meer vrouwen sterven aan longkanker

HASSELT -

Het aantal sterfgevallen door kanker in Europa is gedaald sinds 1988. De enige uitzondering is een verhoging van het aantal vrouwen die sterven aan longkanker. De gunstige cijfers staan in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de resultaten staan vandaag in het medische tijdschrift The Lancet. Volgens de onderzoekers zal het aantal sterfgevallen door kanker trouwens

blijven

dalen, behalve dan wat betreft longkankers bij vrouwen.

Lily ARMON

BR>

Het onderzoek naar de sterftecijfers is uitgevoerd door de Zwitserse kankerspecialist Fabio Levi en zijn Italiaanse collega Carlo la Vecchia, op basis van gegevens van 1955 tot 1994 uit vijftien Europese landen. Volgens Levi is het groeiend aantal longkankers bij vrouwen de schuld van «de huidige tabaksepidemie en light sigaretten die leiden tot een diepere inhalatie van carcinogene stoffen, om toch een grotere hoeveelheid nicotine binnen te krijgen».

Inhaleren

Bij de mannen in de EU-staten valt een kleine verlaging van het aantal longkankerdoden op. Het aantal sterfgevallen door longkanker bij mannen is van 74,3 gevallen op 100.000 Europeanen per jaar (tussen 1980 en 1984) gezakt naar 68,3 overlijdens op 100.000 (1990-1994). Maar nu blijkt dat er meer vrouwen aan longkanker sterven. Het aantal overlijdens steeg van 8,9 naar 9,6 op 100.000. Kankerspecialist prof. Vermorken van het UZ in Antwerpen staat er niet paf van. «Vrouwen beginnen roken pas later lekker te vinden dan mannen, dus treden ook de gevolgen daarvan later op. Ook bij jongeren is dat het geval. Een zware roker die er een pakje of meer per dag door jaagt, loopt na tien jaar een behoorlijk verhoogd risico,» rekent hij voor. «Als iemand stopt met roken, duurt het nog veel jaren voor de gunstige effecten merkbaar worden.»

Dat het roken van

light

sigaretten het diep inhaleren bevordert en zo longkanker in de hand werkt, trekt professor Vermorken in twijfel. «

Light

of

heavy

. Het is allemaal even slecht. Vrouwen moeten gewoon leren dat er andere dingen in het leven zijn om van te genieten dan een sigaret.»

Borstkanker daalt

Uit het cijferwerk van de Zwitserse dokter Fabio Levi, komt ook iets beter nieuws naar voren. «Het sterftecijfer door longkanker is bij vrouwen in de Europese Unie relatief laag in vergelijking met de VS,» noteren de onderzoekers. En voor het eerst sinds 1955 gaan de sterfgevallen door borstkanker in dalende lijn. «Dat is eigenlijk de bevestiging van wat we al lang weten. Dat voorkomen beter én goedkoper is dan genezen,» aldus professor Vermorken.

Volgens het Zwitserse onderzoek is de daling van het aantal overlijdens door borstkanker gedeeltelijk te danken aan de vrouwen zelf die hun borsten op knobbeltjes nakijken en anderzijds aan het succes van het geneesmiddel Tamoxifen. «Borstkanker staat los van het rookgedrag. In vergelijking met vroeger is er nu een betere controle. We kunnen tumoren sneller opsporen en beter behandelen,» reageert professor Vermorken.

De sterfgevallen als gevolg van kanker aan de dikke darm, alvleeskanker, teelbalkanker zijn volgens het WHO-rapport hetzelfde gebleven. Er was een kleine verhoging in het aantal doden door prostaatkanker. Het aantal doden door maagkanker en tumoren in de mond neemt af. Voor het eerst is in Europa ook te zien dat naast borstkanker, ook de sterfgevallen door darmkanker merkbaar minder worden. Er is een stagnatie van de dodelijke gevallen van maagkanker en baarmoederhalskanker.

Bij vrouwen blijft borstkanker de meest dodelijke vorm van kanker, voor mannen longkanker.