Moeilijk kiezen op Creamfield-podia

KIEWIT -

Sta ons toe even een cliché te gebruiken. De ruimdenkende danceliefhebber ziet dit jaar de bomen door het Pukkelpop-bos niet meer. Kiezen tussen al de tenten van Creamfields - of met andere woorden: het dancefestival van de club Cream in Liverpool op verplaatsing - houdt bij momenten hartverscheurende keuzes in. Maar daar kan je natuurlijk moeilijk over klagen. Nog nooit stonden er op Pukkelpop zoveel goede dance-acts en dj's op één affiche. Enkele haltes tijdens de vooravond.

Christophe RUTTEN/Roel DAMIAANS

BR>

De namen van een aantal draaitafelaars klinken misschien niet meteen bekend in de oren.

Will White

bijvoorbeeld of Justin Robertson. Mr. White kennen u en ik beter als de helft van het duo dat zich ook wel eens de Propellerheads noemt. Nauwelijks een kat voor het podium, maar dat heeft wellicht meer te maken met het feit dat de 'Big Beat Boutique' in open lucht plaatsvindt, wat toch voor wat minder sfeer zorgt. Aan White lag het in ieder geval niet: funky acid beats en zelfs wat kitscherige eighties-techno van Les Rythmes Digitales mixte hij zonder moeite aan elkaar.

In de 'Bugged Out' gaf

Justin Robertson

ondertussen behoorlijk van jetje. Robertson is de man achter het poppy gezelschap Lionrock. Het publiek - gelukkig geen tÈ volle tent - vond het wellicht nog wat te vroeg om zich al zo vroeg in een kolkende massa te muteren. Robertson wilde daar absoluut iets aan veranderen, en gooide daarom maar 'Hey Boy' van de Chemicals in de set. De truuk werkte zowaar.

Toch, in de meeste tenten - zelfs in de schitterend ingerichte Cream-tent (vandaag Boiler Room) bleef het aan het begin van de avond vrij mak onder het salvo van de pompende beats. Idem dito in de de Marquee, gisteren nog Metalheadz. De tent was weliswaar opgesmukt met stukjes 'Boiler-decoratie' aan het plafond en twee reusachtige videoschermen. Ondanks die visuele ondersteuning voor een geheide vette avond drum 'n bass, kreeg zelfs

Grooverider

, de meerderheid van de tent nog niet aan het shaken. Straffe set nochtans, maar - nogmaals - het was wellicht nog te vroeg.

Hip Hop Stage

Terwijl Creamfields slechts moeizaam wakker werd, was de Hip Hop Stage vanaf de eerste beat een schot in de roos. Geen hond voor het podium verstond de Izegemse ryhms van

't Hof van Commerce

en het is de vraag of ze zelf nog wel verstaan wat ze in de micro's spuien. Maar goed, de tent zat wel stampvol en de sfeer droop samen de eerste condens van het tentzeil.

The Pharcyde

ging op hetzelfde elan voort. Al was

Phatcyde

misschien een betere naamkeuze geweest. Het rappende duo spuwde een tekstgolf, ondersteund door straffe en vooral beukende beats, over een uitzinnig publiek. Even dollen met hit 'Full Clip' van Gangstarr en een new school breakdancer opvoeren die na een achterwaartse salto neerkomt in spagaat.

Mission accomplished

. Hip hop rules, zoveel is zeker.