Vanavond laat TV1 uw kennis maken met 'Hitkracht'en Jan Bosman.

WILLEBROEK -

Jan Bosman (28), een ex-bankbediende uit de streek van Dendermonde, heeft als kersverse presentator van 'Hitkracht' een uitstekende nieuwe job gevonden. Met als co-presentatrice Alexandra Potvin krijgt ie daarenboven een vakvrouw aan zijn zijde. «Ja, ik kan nog veel leren,» verklapte Jan donderdagavond tijdens de opnames van de eerste 'Hitkracht' in dancing Carré in Willebroek. «Voor iemand die voor het eerst voor de camera staat, doet hij dat nochtans goed,» repliceerde Alexandra, waarna we de twee opvolgers van Johan Verstreken vriendelijk uitnodigde voor een boeiende babbel.

Annemie RAMAEKERS

BR>

Alexandra Potvin: «Jan doet dat goed»

Waarom presenteer jij 'Hitkracht'?

«Ik voel me goed bij 'Hitkracht'. Ik werk voor Donna, ben veel bezig met muziek. Een muziekprogramma op tv heb ik altijd graag willen doen.»

Wat doe je buiten 'Hitkracht' en wat deed je hiervoor?

«Ik ben negen jaar geleden bij de BRT begonnen als presentatrice van 'TofSport', heb verder een toeristische kwis 'Nova Zembla' gedaan, tweemaal Eurosong gepresenteerd en de 'Sleutels van Ford Boyard'. Momenteel werk ik zo'n zeven tot acht dagen per maand als omroepster voor TV1. Vanaf maandag presenteer ik elke weekdag het nieuwe programma 'Donna's Hitlijn', waarin luisteraars mogen bellen voor originele verzoekjes. Op 12 september komt daar nog de radioversie van 'Hitkracht' bij die ik samen met Jan zal presenteren. In het radioprogramma, dat op zondag wordt uitgezonden, blikken we terug op de tv-aflevering van de dag ervoor en kijken we vooruit.»

Wat mag de kijker verwachten van 'Hitkracht'?

«Nationale en internationale nummers die in de hitparade staan of in aantocht zijn. Mensen die vrezen dat 'Hitkracht' de Vlaamse muziek zal mijden, kan ik geruststellen, al zullen de Vlaamse artiesten die in ons programma aan bod komen wel in de stijl van Donna moeten passen. 'Hitkracht' wil muziek brengen met een snel tempo. We laten de dingen zien, die jullie op Donna kunnen horen.»

Welke rol speel jij in 'Hitkracht'?

«Ik doe samen met Jan de aan- en afkondigingen en heb een vast stekje, boven aan de bar. Van daar uit breng ik popnieuws, een vaste rubriek van 1,5 minuut dat vier tot vijf berichtjes telt.»

Wat voor man is jouw collega Jan?

«Ik ken mijn co-presentator Jan al twee jaar. We hebben samengewerkt voor 'Ultratop 50', dat ik tot een paar maand geleden gepresenteerd heb. Jan is een hele lieve gast, een attente jongen, een heel professioneel iemand die zich voor 200 procent zal inzetten voor 'Hitkracht'. Jan gooit zich erin en is bereid om veel te leren. Hij vindt het heel belangrijk dat mensen eerlijk en direct zijn. Is het niet goed? Dan moet je hem dat laten weten. Voor iemand die voor het eerst een tv-programma presenteert, doet Jan dat heel goed.»

Jan Bosman: «Ik kan nog veel leren»

Waarom presenteer jij 'Hitkracht'?

«Radio en televisie boeien mij al jaren. Waarom 'Hitkracht'? Voor de muziek waar ik sinds twee jaar constant mee bezig ben. Ik kan daarenboven veel leren binnen dat programma omdat ik mag samenwerken met een ploeg die de knepen van het vak écht kennen.»

Wat doe je buiten 'Hitkracht' en wat deed je hiervoor?

«Ik heb toegepaste communicatie gestudeerd en vijf jaar als loketbediende voor twee banken gewerkt, in de eerste mét, in de tweede zonder das. De vrijheid en kansen die ik op die banken van mijn bazen gekregen heb, heeft het mogelijk gemaakt dat ik twee jaar geleden bij Radio Donna ben terechtgekomen. Maar ik heb nooit van die situatie geprofiteerd. Ik ben me voor beide jobs blijven inzetten.»

«Als redacteur bij Donna heb ik aan zowat alle programma's meegewerkt: van de 'Ultratop 50', tot het 'Venemae's Vragenvuur' en het spitsnieuws in 'De Bumpershow'. Dat zal ik ook buiten het presenteren van 'Hitkracht' ook blijven doen.»

Wat mag de kijker verwachten van 'Hitkracht'?

«Goede muziek en leuke presentaties. De muziek die we brengen komt in de buurt van hetgeen Radio Donna draait. Uiteraard wordt dat uitgebreid, denk maar aan Zita Swoon, die met 'Disco' heel hoog in de hitlijsten staan en een hele goede act hebben. Het is daarenboven absoluut onwaar dat wij Nederlandstalige muziek gaan schuwen. Vlaamse schlagers die een grote hit te pakken hebben, zijn ook welkom.»

Welke rol speel jij in 'Hitkracht'?

«Ik doe buiten enkele presentaties de interviews met de artiesten: in de gang, tijdens het eten, in de kleedkamer of backstage. De gesprekjes worden vooraf opgenomen en eindigen met een aankondiging voor een volgende artiest. Zo lijkt het soms dat ik tijdens de opnames weinig te zien ben.»

Wat voor vrouw is jouw collega Alexandra?

«Alexandra is een hele lieve, gevoelige meid die heel goed kan luisteren. We schrijven onze teksten voor 'Hitkracht' samen, heel leuk, want Alexandra is een vakvrouw. Ik kijk naar haar op en ben heel fier dat ik dit programma met haar mag presenteren. Maar neen, ik voel mij niet kleiner dan haar op dat podium, ook al heb ik geen tv-ervaring.»

'Hitkracht', TV1, 19.40 uur