"Supportersgeweld vroeger vaak extremer dan nu"

Supportersgeweld heeft altijd bestaan en was vroeger vaak extremer dan nu. Dat staat te lezen in het januari-nummer van "Streven", een cultureel-maatschappelijk maandblad in Vlaanderen en Nederland.

Belga

"De gewelddadigheid op het veld is op 150 jaar tijd fors teruggedrongen. De agressie rond het veld volgt op lange termijn in feite dezelfde lijn maar met enige vertraging", aldus Stijn Geudens, de auteur van het artikel. "Het gewelddadige gedrag van bepaalde supporters nu is gewoon een voortzetting van de brutaliteit van de spelers van het vroegere volksvoetbal", zegt hij.

In Streven wijst hij er op dat de (voetbal)autoriteiten sinds enkele decennia ook het geweld buiten de lijnen ernstig aanpakken. Het Heizeldrama in mei 1985 bracht de strijd tegen het voetbalgeweld in een stroomversnelling. "Sinds de jaren negentig merken we dat er in en rond de stadions inderdaad minder geweld voorkomt, maar dat er anderzijds meer rellen zijn op afgelegen plaatsen", aldus Geudens.

De auteur stelt ook dat de meest recente tendens inzake geweldbestrijding de aanpak van het pscyhologisch geweld tussen twee rivaliserende teams is. "Wat zou er echter nog overblijven van het voetbal als ook de psychologische strijd, zoals die door elke spionkop gevoerd wordt, volledig verdwenen is?", vraagt Geudens zich af.