Fortis kiest zijn aandeelhouders zelf

BRUSSEL -

De kleine beleggers in aandelen van Fortis hoeven niet ongerust te zijn. Dat enkele grotere aandeelhouders hun participatie willen verkopen, zal niet op de koers wegen. «We hebben met die mensen de afspraak dat we zelf naar een overnemer voor hun aandelen mogen zoeken. De effecten worden niet zomaar op de markt gegooid,» stelde Fortisvoorzitter Maurice Lippens vrijdag.

J.V.G

BR>De eerste kandidaat-verkoper is de Franse groep Suez, die een participatie van 20% in Fortis (B) heeft. «Suez heeft laten verstaan dat het een stabiele aandeelhouder is, maar dat zijn inbreng niet eeuwigdurend is. Een probleem levert dat niet op. We hebben een schriftelijk akkoord. Als Suez zijn deel wil verkopen, hebben we het recht om dit zelf bij een bevriende partner onder te brengen,» aldus Lippens. «En bovendien mag je niet vergeten dat we nog zeer belangrijk zijn voor Suez. We zorgen voor de helft van het resultaat van de Generale Maatschappij van België en voor een kwart van dat van Suez zelf.»

Een andere verkoper is de Nederlandse ING-groep. Die liet enkele dagen geleden verstaan af te willen van zijn participatie van 15% in Fortis (NL), de Nederlandse tak van het concern. «Maar ook met hen hebben we goede relaties,» aldus Lippens.

Momenteel is de Fortisgroep ook intern bezig met een grootscheepse reorganisate. Zo fusioneerden de Generale Bank, de ASLK, VSB en Generale Bank Nederland in juni reeds juridisch tot Fortis Bank. Nu loopt de concrete uitwerking ervan. «We zitten op schema,» zegt directievoorzitter Herman Verwilst van Fortis Bank. «Ook inzake de afbouw van het personeel. Bij de ASLK zullen eind dit jaar 1.000 mensen de instelling hebben verlaten, terwijl we er anderzijds 500 aangenomen zullen hebben. Bij de Generale Bank gaat het om kleinere aantallen, maar zitten we ook op schema.»