Pukkelpop grote bijenkorf

HASSELT -

De ietwat nieuwe versie van Pukkelpop lokte gisteren maar liefst 30.000 dance- en rockfans naar de wei in Kiewit. Vandaag worden er minstens evenveel mensen verwacht. Voor het eerst had Pukkelpop zelf een ander Britse techno- en dancefestival opgeslorpt op de terreinen in Hasselt: het Engelse 'Creamfields'. Creamfields zelf was goed voor vier tenten vol gevarieerde dancemuziek. Samen met nog tientallen andere evenementen en tenten -er stond zelfs een antiek Spiegel-danspaleis- had het festival dit jaar nog meer dan anders weg van een reuzengrote muzikale bijenkorf die gonst van de bedrijvigheid.

BR>

Pukkelpop heeft er nooit gezelliger uitgezien dan dit jaar. Het festival leek wel een groot volksfeest in plaats van een rock-gebeuren. De hele festivalwei was aangekleed met kleurrijke vlaggen, er liepen steltenlopers rond die voor de nodige ambiance zorgden en VT4 stuurde de festivalgangers de lucht in aan een kabel. Eens boven moesten ze zelf vliegen met behulp van een aangedreven propellor. De sponsors probeerden mekaar af te troeven in originaliteit. De meest opvallende stunt was die van jeansbroeken-fabrikant Levi's. Die hadden broeken ingevroren in grote ijsblokken. Wat sommige festivalgangers aanzette om die ijsbergen te bewerken met stokken en vuurtjes om de broek te bemachtigen. Het publiek vond al die toestanden wel relaxed. Zo relaxed dat er van enige muzikaal enthousiasme voor het hoofdpodium nog geen sprake was.

Festivalopener

Festivalopener

Skinny

werd door radio- en brokkenmaker Lux Janssen aangekondigd als 'de anorexia nervosa' van de hedendaagse pop. Nagel op de kop, helaas.

Skinny

was een mager beestje. In het radiohitje 'Failure' stelt de zanger zich de vraag 'Why have I always been a failure?'. Tja, wat moeten wij daar dan nog van zeggen?

Sebadoh

was ook al niet in staat om de konten uit het gras te krijgen. Sebadoh gaf niet echt de indruk er zin in te hebben en dat werkte aanstekelijk op het publiek. Verdomde rommelige en korte set. 'Ik zou me graag excuseren voor een concert dat we vorig jaar in België hebben gedaan,' zei de zanger. Die oneliner kan ie bewaren voor volgend jaar.

Het eerste vuurwerk op het hoofdpodium moest uit eigen land komen.

Soulwax

heeft dit jaar zowat op elk Belgisch festival gestaan behalve op Reutemeuterock in Bommerskonten. Pukkelpop was een prima afsluiter. Opnieuw tien man op het podium, inclusief

strijkje

. Openen met een cover van Kyuss, 'Much against everyone's advice', 'Caramel', 'Conversation Intercom' en meer gitaarwissels dan nummers. Het publiek mocht nog even de handjes op mekaar doen toen David Dewaele opnieuw zijn Casio-gitaartje boven voor een kitsch-versie van het Human League-nummer 'Don't you want me'. Kersverse cultuurminister Bert Anciaux zag dat het goed was en stond vrolijk op en neer te wippen in de frontstage. Krijgen volgend jaar alle Vlaamse ministers een Pukkelpop-ticket in hun vakantie-cultuurpakket in plaats van een boek?

Maandag krijgt u drie pagina's pukkelpop met de rest van het vrijdag-verslag, de muziekverslaggeving van zaterdag en leuke randreportages

.