Waseige borduurt verder op selectie van Leekens: «Met een propere lei»

BRUSSEL -

Robert Waseige heeft woord gehouden. Zijn eerste selectie verschilt nauwelijks van die van Georges Leekens. Toch 2 opvallende namen: Waseige acht Toni Brogno wél goed genoeg voor de top en Jacky Peeters krijgt voor het eerst het vertrouwen.

Yves TAILDEMAN

BR>Zelden lokte een persconferentie op de voetbalbond zo veel journalisten, fotografen en camerateams als gisteren. De selectie die Waseige vrijgaf, was nochtans niet wereldschokkend. Van de 20 spelers die Georges Leekens tegen Finland opriep, liet Waseige er maar 4 thuis. De niet-oproepingen van Clement (geblesseerd) en De Brul (zonder basisplaats bij Brugge) waren nauwelijks een verrassing, maar in plaats van Sandy Martens en Mbo Mpenza koos de nieuwe bondscoach voor Toni Brogno. De onzekerheid in de defensie hoopt Waseige op te lossen met het trio Oyen - Peeters - Deflandre.

De collectieve offday van 18 augustus heeft dus enkel de kop van Georges Leekens gekost. «Ik kon toch geen totaal andere groep oproepen», legt Waseige uit. «Ik ben geen bondscoach van Italië, he. Die heeft wel een hoop mogelijkheden. Maar België heeft pakweg 40 potentiële Rode Duivels. Georges probeerde iedereen uit die een goeie gezondheid had. Zonder onvoorstelbare uitschieters komt daar niemand meer bij. Het is aan mij om een elite van 30 competitieve spelers bij elkaar te brengen. Die stabiliteit moet voor zelfvertrouwen zorgen. Eén voor één moeten mijn spelers bestand zijn tegen de druk. Het is onbegrijpelijk hoe makkelijk ze uit hun evenwicht worden gebracht, bijvoorbeeld door persartikels. Ze moeten tonen dat ze niet dood zijn. Hun mentale sterkte moet weer hun grootste troef worden. Dat is veel te lang anders geweest.»

Anderlecht

Met Jacky Peeters koos Waseige maar voor één bijkomende

buitenlander

. De Luikenaar verontschuldigde zich daar bijna voor. «Ik wil de andere jongens niet te veel belasten. In deze groep zit genoeg potentieel. Maar ik wil heel duidelijk zijn: wie er nu niet bij is, moet zich niet uitgesloten voelen. Ik wil niemand kapotmaken.»

Met 6 Anderlecht-spelers heeft de kern van Waseige een paars-wit tintje. «Anderlecht heeft een uitstekende start genomen. Ik hoop dat de blokvorming en het vertrouwen van Sporting zich overplanten op de nationale ploeg.»

En dan de tegenstanders. «Iedereen spreekt over Nederland. Akkoord, heb je spelers als Bergkamp, Seedorf en Kluivert in je ploeg, dan slaap je goed. Maar Marokko is in staat ons met de glimlach te komen neersabelen. Ik ben oud genoeg om te beseffen dat een goed resultaat de beste manier is om een positieve sfeer te scheppen rond de nationale ploeg. Maar ik ga achteraan geen Muur van Berlijn optrekken om de nul te houden. Ik ben voorstander van een soepele 4-4-2. Maar we moeten ook niet naïef zijn. Panache is mooi, maar we moeten in Nederland niet sterven omdat we trouw willen blijven aan ons ideaal. Laten we niet met defaitistische gedachten aan de match beginnen. Laten we het verleden vergeten. Ik ben maagd, ik begin met een propere lei.»

De selectie van de Rode Duivels:

Doelmannen:

Geert De Vlieger (RSC Anderlecht)

Philippe Vande Walle (Club Brugge)

Verdediging:

Glen De Boeck (RSC Anderlecht)

Eric Deflandre (Club Brugge)

Marc Hendrikx (RC Genk)

Carl Hoefkens (Lierse)

Lorenzo Staelens (RSC Anderlecht)

Davy Oyen (Anderlecht)

Jacky Peeters (Arminia Bielefeld/DUI)

Middenveld:

Walter Baseggio (RSC Anderlecht)

Bart Goor (RSC Anderlecht)

Stefaan Tanghe (Moeskroen)

Yves Vanderhaeghe (Moeskroen)

Gert Verheyen (Club Brugge)

Johan Walem (Parma/ITA)

Marc Wilmots (Schalke 04/DUI)

Aanval:

Jurgen Cavens (Lierse)

Emile Mpenza (Standard)

Branko Strupar (RC Genk)

Toni Brogno (Westerlo)

De selectie van Nederland:

Doelmannen:

Hans Westerveld (FC Liverpool/ENG)

Edwin Van de Sar (Juventus Turijn/ITA)

Verdediging:

Michael Reiziger (FC Barcelona/SPA)

Jaap Stam (Manchester United/ENG)

Ronald De Boer (FC Barcelona/SPA)

Paauwe (Feyenoord)

Trustfull (Vitesse Arnhem)

Van Hintum (Vitesse Arnhem)

Alex Konterman (Feyenoord)

Middenveld:

Frank De Boer (FC Barcelona/SPA)

Giovanni Van Bronckhorst (Glasgow Rangers/SCH)

Philippe Cocu (FC Barcelona/SPA)

Edgar Davids (Juventus Turijn/ITA)

Clarence Seedorf (Real Madrid/SPA)

Aron Winter (Ajax)

André Ooijer (PSV Eindhoven)

Michel Kreek (Vitesse Arnhem)

Boussatta (AZ Alkmaar)

Aanval:

Dennis Bergkamp (FC Arsenal/ENG)

Pierre Van Hooijdonk (Vitesse Arnhem)

Patrick Kluivert (FC Barcelona/SPA)

Ruud Van Nistelrooy (PSV Eindhoven)

Peter Van Vossen (Feyenoord)

Boudewijn Zenden (FC Barcelona/SPA)