Timmy Simons (Lommel): «Koller is gene simpele»

SCHERPENHEUVEL -

Amper 3 weken voor de seizoensstart haalde Lommel vorig jaar nog de jonge Timmy Simons weg bij KTH Diest. Een 21-jarige verdediger, die de kern moest versterken in de breedte. Zo had Simons het zelf echter niet begrepen. Hij kreeg en greep meteen zijn kans, werd het lichtpunt in een donker seizoen en wordt nu al bijna tot de anciens gerekend. Zondag nam hij tegen Aalst zelfs zijn verantwoordelijkheid als strafschopnemer. Zeven dagen later wordt het een ander paar mouwen. Lommel moet naar Anderlecht, Simons krijgt het duo Koller-Radzinski voor de kiezen.

Marnik GEUKENS

BR>

Profvoetballer

«Eén van de mooiste beroepen ter wereld. Ik ben nog geen enkele keer wakker geworden met de gedachte

vandaag is het wéér 2 keer training

. Dat zal ook niet dikwijls gebeuren, wat wil je nog meer als je van je hobby je beroep hebt kunnen maken. Er zijn vorig seizoen natuurlijk moeilijke momenten geweest, maar dat heb je bij elk beroep. Ik heb jaren in de weekends in de horeca gewerkt, nadat ik gestopt was met school heb ik ook een tijdje bij een collega van mijn vader ramen en deuren geplaatst. Een job waar ik eventueel op kan terugvallen.»

Behoud

«De opluchting was enorm na die laatste wedstrijd tegen Charleroi. De onzekerheid groeide met de week, zelfs het feit dat Kortrijk naar Anderlecht moest, kon niemand op zijn gemak stellen. Ik maak me sterk dat we dat dit jaar niet moeten doorstaan. Onze ploeg is vooral offensief sterker geworden. Dan krijg je automatisch ook het geluk iets meer aan je zijde. De openingsmatch tegen Lokeren (1-0) hadden we vorig jaar altijd verloren.»

Strafschop

«De trainer duidde mij voor het seizoen aan als strafschopnemer, veel meer moet je daar niet achter zoeken. Ik ben heus niet de patron geworden, of zo. Op training houden we wel eens een

Penalty Cup

, ik bleek daar als beste uit te komen. In de 'Trofee Ludo Coeck' heb ik er daarom eentje genomen, nu tegen Aalst opnieuw. Tot ik mis.»

Wim Van Diest

«Nee, het is niet mijn tweelingsbroer

(lacht)

. Er wordt wel eens mee gelachen in de groep, zeker nadat we in de krant vergeleken werden met 'Peppi en Kokki'. We trekken inderdaad veel met mekaar op. Dat is een beetje normaal. We spelen van bij de jeugd samen, verhuisden ook gelijk van Diest naar Lommel. Dan zoek je een beetje steun bij mekaar. Het is enorm snel gegaan voor ons.»

Roland Liboton

«Ik ben geboren en getogen in Rillaar, maar ik heb er nooit gevoetbald. Ik begon in het liefhebbersvoetbal bij Kleine Kempen Bekkevoort als rechtsbuiten, Diest haalde me binnen als tweedejaarsminiem. De mensen herkennen me wel in Rillaar, ze weten dat ik in eerste klasse voetbal. Maar ik ben zeker geen dorpsheld zoals Roland Liboton in zijn glorieperiode. Heel het dorp supporterde voor hem. Ik ben als kleine jongen meer dan eens met een supportersbus meegetrokken naar een WK veldrijden.»

Rode Duivels

«Daniël Nassen heeft me ooit in de krant een toekomstige international genoemd. Dat was even schrikken. Natuurlijk doet het goed zoiets te horen, maar je moet realistisch blijven. Ik had op dat moment nog maar 7 wedstrijden in eerste klasse gespeeld. Bij de jeugd ben ik nooit opgeroepen voor de Heizeltrainingen. Enkele ploegmaats bij Diest wel. Onder andere Wim Van Diest en Marc Koninckx, maar die laatste heeft later alles op tennis gezet.»

(Bij)geloof

(We praten in de schaduw van de basiliek van Scherpenheuvel)

«Ik ga al een tijdje niet meer naar de kerk. En bijgelovig ben ik ook al niet. Daarvoor ben ik iets te nuchter. Er zijn wel enkele jongens in de groep die zich vastklampen aan bepaalde details. Zoals Patrick Nys vorig seizoen. Ik heb daar geen problemen mee. Als het helpt, waarom niet?»

Gomis & Grant

«We beschikken voorin over veel meer mogelijkheden dan vorig seizoen. Grant en Gomis zijn vrij complementair. Gomis kan met zijn imposant lichaam makkelijk een bal vasthouden, Grant heeft een goede techniek en trapt vlot naar doel. Met daarachter Marusic, die een prachtige pass in de voet heeft. Bovendien zitten Dekelver en Waligora voorlopig nog op de bank. De trainer heeft verschiollende opties, we kunnen veel verrassender uit de hoek komen. Zo neemt de druk op de verdediging af. Ook mentaal maakt dat een verschil, vorig seizoen zakte de moed al tot in onze schoenen wanneer we een tegengoal incasseerden.»

Koller & Radzinski

«In de kleedkamer werd deze week al veel gepraat over die match op Anderlecht. En dan gaat het natuurlijk vooral over Koller en Radzinski. Ik heb al tegen beiden gespeeld, zondag krijg ik waarschijnlijk Jan Koller als rechtstreekse tegenstrever. Gene simpele, je geraakt onmogelijk bij de bal als hij er zijn lichaam tussengooit. Je moet al bijna hopen op een slechte controle om hem het leer te ontfuselen. Hij is niet alleen groot en sterk, maar kan ook goed met de bal overweg. Neem daar de snelheid van Radzinski bij, ongetwijfeld het gevaarlijkste aanvalsduo van het land.»

Zondag

«We hebben zondagavond niks te verliezen in het Constant Vanden Stockstadion. 20- tot 25.000 toeschouwers zullen wel voor een aparte sfeer zorgen. We moeten zo lang mogelijk de nul proberen te houden. Als dat lukt, zullen er automatisch ook enkele kansjes komen voor ons. Alles wat we meepakken is pure winst. Op zich moet je op Anderlecht de punten niet gaan halen, anderzijds heeft de 6 op 6 tegen Club Brugge ons vorig seizoen wel in eerste klasse gehouden. Zenuwachtig? Eén keer op het veld valt dat allemaal van me af.»