Honderd jaar oud medicijn wordt nieuw wapen in strijd tegen Alzheimer

Een begin vorige eeuw ontwikkeld geneesmiddel dat wordt gebruikt tegen een aantal alledaagse kwalen, kan volgens Britse onderzoekers een belangrijk nieuw wapen worden in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer, zo schrijft de Sunday Telegraph.

Belga

Clioquinol heet het geneesmiddel, dat begin vorige eeuw werd ontwikkeld en dat onder meer wordt voorgeschreven tegen oorinfectie, voetaandoeningen en indigestie. Een ogenschijnlijk huis-tuin-en-keuken-medicijn dus. Maar vorsers van het Londense University College hebben nu ontdekt dat ditzelfde clioquinol elementen bevat die het nuttig maken in de strijd tegen een ziekte die, met de toenemende vergrijzing, steeds meer mensen treft: de ziekte van Alzheimer.

Voordat Alzheimerpatiënten echt dement worden, verzamelen zich in hun hersenen zink- en koperatomen die deze aandoening versnellen. Maar clioquinol neemt die atomen op en door ze te neutraliseren wordt de ontwikkeling van het Alzheimersyndroom vertraagd, vooral voor patiënten die daar al op middelbare leeftijd door worden geteisterd.

De bevindingen van de Londense onderzoekers borduren voort op soortgelijke ontdekkingen in Amerika en Australië. Volgens het vakblad 'Archives of Neurology' werden in Engeland dertien Alzheimerpatiënten behandeld met het medicijn en was de uitwerking op geestelijke capaciteiten van de proefkonijnen zo spectaculair dat dr. Craig Ritchie, een aan het University College verbonden psychiater, tot de optimistische vaststelling kwam dat 'dit geneesmiddel de hersenen een kans biedt gezond te bijven zolang het lichaam gezond blijft'. Een bijkomend voordeel van clioquinol is dat het patent erop al lang is verstreken, zodat de productie van generische (en dus goedkope) alternatieven nergens door wordt belemmerd.