Verband tussen borstkanker en deodoranten wordt steeds duidelijker

Dat deodoranten chemische stoffen (kunnen) bevatten die tot borstkanker leiden, wordt volgens de Sunday Times steeds duidelijker. De krant citeert een Brits onderzoek waarvan de resultaten maandag worden gepubliceerd en waarin een aantal onderzoekers de al enige tijd bestaande vermoedens bevestigen.

Belga

Het ziet er volgens dat onderzoek steeds meer naar uit dat de preservatieven die aanwezig zijn in de spuitbussen die ons okselfris moeten houden de kans op borstkanker aanzienlijk vergroten. Die zogenaamde parabenen dringen, dankzij het spuitmechanisme, rechtstreeks door in de huid en gezien de plaats van de oksel dus ook in het weefsel van de borsten.

Volgens celbiologe Philippa Darbre, die is verbonden aan de universiteit van Reading, zijn haar eerdere waarschuwingen over het verband tussen borstkanker en deodoranten bevestigd door de ontdekking van onweerlegbaar bewijsmateriaal. In door kanker aangetaste weefsels, trof ze namelijk parabenen aan in hoeveelheden die volgens haar reden geven tot grote bezorgdheid.

Dat ook het aantal mannen dat aan borstkanker lijdt de jongste jaren bijna is verdubbeld, wordt door de wetenschappers gezien als een extra-ondersteuning van hun theorie omdat deze toename kan worden gelinkt aan de steeds grotere aandacht die ook mannen besteden aan lichaamsverzorging en dus aan deodoranten.