Eerste buitenaardse water in meteoriet gevonden

WASHINGTON - Geleerden hebben in een meteoriet, die vorig jaar in het westen van de Amerikaanse staat Texas is ingeslagen, voor het eerst buitenaards water gevonden.

BR>De microscopische belletjes met het water zaten volgens het weekblad Science verstopt in kristallen steenzout, dat er door straling blauw en purper uitzag. De kristallen en hun vloeibare inhoud schijnen in het begin van het zonnestelsel, 4,5 miljard jaar geleden, te zijn ontstaan.

De wetenschappers, onder wie Michael Zolensky, een chemicus bij NASA, doen in het natuurwetenschappelijk tijdschrift Science verslag van hun bevindingen. Hun ontdekking biedt geleerden volgens de Amerikaanse krant Washington Post voor het eerst de kans water te onderzoeken dat mogelijk is ontstaan voor de zon en de planeten werden gevormd. Misschien was er in vroege asteroïden ook veel meer water dan tot dusver werd gedacht en kan de vloeistof in de meteoriet helpen bij het onderzoek naar de processen die ertoe hebben geleid dat water zich in het begin van het zonnestelsel verspreidde. De geleerden hebben nog niet ontdekt hoe water op aarde is terechtgekomen.