Muggen blijken kieskeurige eters

ATLANTA - Muggen zijn kieskeurige beestjes. Uit onderzoek blijkt dat de vliegende bloedzuigers wel degelijk voorkeuren hebben als het gaat om wie ze steken, meldt het Amerikaanse televisiestation CNN.

BR>Mensen die altijd al gedacht hebben dat muggen het speciaal op hen hebben voorzien, krijgen gelijk. «Muggen hebben zeker voorkeuren. Mensen verschillen en in een willekeurige groep van tien mensen zal één persoon meer gestoken worden dan de anderen», zegt onderzoeker Jerry Butler van de universiteit van Florida.

De beestjes zoeken hun slachtoffers uit met behulp van een zeer goed ontwikkelde reuk. Hiermee kunnen ze al op zestig kilometer afstand een aantrekkelijk hapje opsporen. Muggen hebben het bloed van hun slachtoffers nodig voor cholesterol en vitamine B die ze zelf niet kunnen aanmaken. Vooral de geuren van melkzuur en urinezuur zijn onweerstaanbaar voor de beestjes, aldus Butler.

Mensen die aantrekkelijk zijn voor muggen, kunnen wel honderd steken krijgen terwijl anderen slechts vijf keer worden getroffen. Voor potentiële slachtoffers is er nog hoop: medicijngebruik kan de aantrekkelijkheid voor muggen verminderen.