Stress-stellen verwekken meer meisjes

LONDEN - Stellen die onder zware emotionele stress staan rond de tijd dat ze een kind verwekken, hebben meer kans op een meisje. Dit is de uitkomst van een onderzoek van enkele Amerikanen en Denen, meldt de Britse omroep BBC vrijdag.

BR>Amerikaanse en Deense onderzoekers hebben de sekseverdeling bekeken bij ruim 3000 baby's die verwekt waren rond traumatische gebeurtenissen. Het percentage jongens was onder de ouders met stress 49 procent terwijl dat in normale omstandigheden op 51.2 procent ligt.

De redenen van het verschil zijn niet duidelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het seksueel gedrag kan veranderen als gevolg van stress, hormoonspiegels kunnen veranderen, de kwaliteit van het sperma kan aangetast worden of er kan een verhoogde kans zijn op miskramen van mannelijke foetussen.

Voor het onderzoek werden gegevens verzameld van alle Deense vrouwen die tussen 1980 en 1992 baby's hadden gekregen. Vervolgens keek men welke vrouwen traumatische ervaringen - bijvoorbeeld de dood van een partner of kind, een ongeneeselijke ziekte of een hartaanval - hadden gehad.

Uit eerdere studies was al bekend dat natuurverschijnselen als aardbevingen, overstromingen of zware smog ook leiden tot een lager percentage jongetjes bij geboortes.