Dodental door kanker daalt als geheel in Europa

LONDEN - In Europa als geheel zijn het aantal sterfgevallen door kanker gedaald sinds 1988. De enige uitzondering is een verhoging van het aantal vrouwen die sterven aan longkanker. Dit blijkt uit een analyse van de gegevens door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die in de zaterdageditie van het medische tijdschrift The Lancet wordt gepubliceerd.

BR>Het onderzoek naar de sterftecijfers is uitgevoerd door de Zwitserse kankerspecialist Fabio Levi en zijn Italiaanse collega Carlo la Vecchia op basis van gegevens van 1955 tot 1994 uit vijftien Europese landen.

De onderzoekers voorspellen dat alleen de gevallen van longkanker voor vrouwen in Europa nog zullen groeien. Volgens Levi is dat de schuld van «de huidige tabaksepidemie en light sigaretten die leiden tot een diepere inhalatie van carcinogene stoffen om toch een grotere hoeveelheid nicotine binnen te krijgen».

Bij de mannen in de EU-staten is een kleine verlaging van het aantal longkankerdoden waar te nemen. De sterfgevallen als gevolg van kanker aan de dikke darm, alvleeskanker, teelbalkanker zijn hetzelfde gebleven. Er was een kleine verhoging in het aantal doden door prostaatkanker.

Het aantal doden door maagkanker en tumoren in de mond neemt af. Voor het eerst is in Europa ook te zien dat de sterfgevallen als gevolg van borstkanker en darmkanker minder worden. Er is een stagnatie van de dodelijke gevallen van maagkanker en baarmoederhalskanker.

Bij vrouwen blijft borstkanker de meest dodelijke vorm van kanker. Voor mannen is dat longkanker. Maar volgens onderzoeker Levi is bij de mannen de longkankerepidemie over een hoogtepunt heen.