BK veldrijden: Niels Albert wint zoals verwacht bij de junioren

Zoals verwacht stond er geen maat op de Europese kampioen Niels Albert in de Belgische titelrace voor junioren. De man uit Tremelo startte in het wiel van Maxime Debusschere en Jeroen Dingemans en reed daarna na de eerste van drie zandstroken al van zijn concurrenten weg. Met 1:41 voorsprong behaalde hij zijn negentiende overwinning van het seizoen.

Belga

"Vooraf had ik enkel schrik van pech of van een slechte dag, aldus Albert. Dat kan ook de beste overkomen. Toen ik deze morgen opstond, voelde ik me ook niet zo fris. Maar eens de wedstrijd begonnen was, voelde ik geen hinder meer. Nu nog de wedstrijd van volgende week in Grootlo en daarna die van Hoogstraten en we trekken naar het WK."

Voor de tweede plaats ontspon zich een aantrekkelijk duel. Bart Verschueren reed lange tijd alleen op die tweede plaats, maar kreeg in de slotfase nog het gezelschap van Quincy Vens, Davy De Scheemaeker en Jeroen Dingemans. In de slotronde reed Verschueren toch nog van zijn rivalen weg. Voor de derde plaats haalde De Scheemaeker, die in de loop van de week nog met griep in bed gelegen had, het in de spurt voor Vens.

Bij de nieiwelingen kwam er een startverbod voor Kristof Cop, Ruud De Bruycker, Kenny De Clercq, Jani Desmet, Davy Ducatteeuw, Baptiste Planckaert, Steven Wong en Frederik Catrysse kregen wegens een poging tot fraude met een te grote versnelling. De wedstrijd werd volledig gedomineerd werd door Tom Meeusen. De renner uit Essen behaalde al zijn negende overwinning van het seizoen.

Van de leider in de zegestand Thomas Vernaeckt was van heel de wedstrijd geen sprake. Meeusen ging er al in de eerste ronde vandoor, nam tien meter op Ben Aernouts en toen die in het zand in een verkeerd spoor geraakte en tegen de dranghekken terechtkwam, was de strijd al in de eerste ronde gestreden. Meeusen viel niet meer stil. Na verloop van tijd kreeg Arnouts het gezelschap van Dries Govaerts, aan wie hij de zilveren medaille moest laten. Een volledig Antwerps podium dus met drie mannen, die vooraf geen rekening gehouden hadden met Thomas Vernaeckt. "Die jongen wint alle crossen in Oost- en West-Vlaanderen, omdat daar voor hem geen tegenstand bestaat", aldus kampioen Meeusen. "Wij in Antwerpen rijden elke week als het ware een kampioenschap en je ziet het resultaat.

Meeusen mag beschouwd worden als een talent. Als een van de weinigen in de jeugdreeksen wipt hij over de balken zoals Sven Nys.