VS-filmcritici kiezen voor de Lord of the Rings

Op weg naar zoniet welverdiende dan toch welverwachte Oscars heeft de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson van het Amerikaans verbond van filmcritici een flinke duw in de rug gekregen: zijn afsluitende deel van de Lord of the Rings-trilogie, 'The Return of the King', is zaterdagnacht door de critici van de Amerikaanse radio- en televisiezenders tot beste film van het voorbije jaar uitgeroepen.

Belga

Voor zijn Tolkien-adaptatie werd Jackson ook als beste regisseur gekroond. Voorts ging de King aan de haal met de Critic's Choice Awards voor de beste collectieve prestatie én met de prijs voor de filmmuziek.

Bij de acteursprijzen diende de LotR-cast het onderspit te delven tegen de protagonisten van het drama over blinde wraak 'Mystic River' en het burgeroorlogdrama 'Cold Mountain'. Zo gingen de prijzen voor beste hoofdacteur en beste mannelijke bijrol naar de Mystic River-acteurs Sean Penn en Tim Robbins. De Texaanse blondine Renée Zellweger haalde het als beste nevenrol voor haar prestatie in Anthony Minghella's 'Cold Mountain'. De beste vrouwelijke hoofdrol was weggelegd voor Charlize Theron in het eveneens om bloedige wraak draaiende drama 'Monster': zij is een vertwijfelde prostituee die om zich te wreken op de brutale moord op haar vriend een seriemoordenares wordt.

Beste animatiefilm van 2003 was volgens de critici 'Finding Nemo'. 'Pirates of the Carribean: the Curse of the Black Pearl', tenslotte, werd uitgeroepen tot beste gezinsontspanning van het jaar.