"Wakkere" Britse wint tv-spelletje

Een jonge stagiaire van de Britse politie heeft zaterdagavond 97.000 pond (140.000 euro) gewonnen bij een tv-spelletje op de Britse commerciële zender Channel 4 omdat ze er in geslaagd is een week niet te slapen.

Belga

De 19-jarige Clare Southern behaalde de eerste prijs door zich 90 minuten langer wakker te houden dan haar laatste twee concurrenten. Tijdens de ultieme test moesten de kandidaten op een bed gaan liggen in een donkere ruimte. De laatste die in een diepe slaap terecht kwam, won de wedstrijd.

De andere proeven bestonden onder meer uit het kijken naar een video die geeuwende mensen toonde. Ook moesten de kandidaten bijvoorbeeld gedurende een uur naar opdrogende verf staren. De kandidaten vielen één voor één af. Clare Southern sliep niet gedurende bijna 178 uren.

De uitzending van de commerciële zender gaf aanleiding tot veel kritiek, zowel van het publiek als van het medische korps, dat vond dat de uitzending de gezondheid van de deelnemers in gevaar bracht.

Een psycholoog van de Universiteit van Birmingham, Gary Wood, waarschuwde voor psychologische problemen en noemde het spel vernederend. Diverse kandidaten meldden ook effectief hallucinaties en uitputtingsverschijnselen.

Een woordvoerder van Channel 4 verzekerde dat de kandidaten tussendoor heel korte dutjes mochten doen en dat ze medisch gevolgd werden.