Fransen houden meest van Zinedine Zidane

Real Madrid-speler Zinedine Zidane is de meest geliefde Fransman. De van oorsprong uit Algerije afkomstige voetbalster met islamitische roots werd in de jaarlijkse nationale peiling naar de populairste landgenoot het vaakst genoemd. Acteur Michel Sardou bekleedt de tweede plaats.

Belga

De namen van de populairste Fransen werden zaterdagavond op de Franse televisiezender TF1 bekendgemaakt. Zidane volgt Abbé Pierre op, de 91-jarige priester die zich met zijn Emmaüsbeweging al tientallen jaren voor de armsten der armen inzet.

"Tot wie ik geworden ben, heb ik aan mijn familie te danken", zegt de Franse spits zondag in een reactie in de krant Le Journal du Dimanche. "Ik ben moslim, maar een niet-praktiserende moslim. Ik heb veel bewondering voor mijn vader, die de islam zijn hele leven heeft nageleefd".

Aan het WK 2006 in Duitsland zegt Zinedine Zidane nog niet te denken. "Ik kan het me nauwelijk voorstellen dat ik daar nog zou kunnen spelen. Mijn doel is nu om de Champions League met Real door te komen en het EK met het Franse team te spelen".

Normaal gezien is Real Madrid de laatste club van de 31-jarige voetballer. Hij kondigde al zijn afscheid aan als zijn contract met Real eind 2005 afloopt. Hij heeft wel de bijkomende optie nog tot eind 2006 bij de Spaanse topper te blijven.