Ruud Gullit vanaf juli trainer bij Feyenoord

Ruud Gullit traint vanaf volgend seizoen Feyenoord Rotterdam, de Nederlandse topclub, waar onder meer Thomas Buffel voor uitkomt. De voormalige voetbalvedette wordt de opvolger van Bert Van Marwijk, die het na vier seizoenen voor bekeken houdt. Het nieuws stond maandag op de website van de club. Gullit, die in augustus in dienst trad als bondscoach voor de min-19, moet nog wel de goedkeuring krijgen van de Nederlandse bond, maar dat wordt als een formaliteit beschouwd.

Belga

Gullit speelde begin jaren '80 drie seizoenen voor Feyenoord, waarna hij de wereld veroverde met PSV, AC Milan en Oranje. Als coach was hij aan het werk in de Engelse Premier League bij Chelsea en Newcastle. Met Chelsea won hij de FA Cup (1997). Na een pauze van vier jaar nam hij afgelopen zomer de draad weer op bij de min-19-jarigen. De voormalige Wereld- en Europese Voetballer van het Jaar tekende een contract voor twee jaar in De Kuip.

Gullit is niet de enige nieuwe naam bij Feyenoord. In opvolging van Rob Baan gaat Mark Wotte, de trainer van Willem II, met onmiddellijke ingang aan de slag als technisch manager. Ook Wotte speelde in vroeger jaren in De Kuip. Geert De Vlieger, Bart Van den Eede en Tom Caluwé krijgen straks Rob Maaskant (RBC) als trainer voor zich.

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik voerde zelf de onderhandelingen en liet zich daarbij adviseren door kenners binnen en buiten de club: "In onze profielschets zijn we uitgegaan van dynamische vakmensen in de leeftijd van plus veertig. Het feit dat Gullit en Wotte in hun jonge jaren bij Feyenoord hebben gevoetbald en beiden de cultuur van de club kennen, heeft natuurlijk ook een rol gespeeld".

Voor Gullit komt een droom uit: "Ik heb altijd graag bij Feyenoord als trainer willen werken. Die club heeft altijd een bijzondere plaats bij me ingenomen. Dat weet men in Zeist en ik weet bijna zeker dat de KNVB mij die unieke kans niet zal ontnemen. Er is een half jaar de tijd om voor mij een geschikte opvolger te vinden bij Jong Oranje."