Mario De Clercq wint GP Adri Van der Poel

Een week voor het BK in Lille heeft Mario De Clercq de spankracht ten top gedreven door met verve de GP Adrie van der Poel te winnen. De drievoudige ex-wereldkampioen was geprikkeld aan de start gekomen door uitlatingen van Van der Poel in een Vlaamse zondagskrant. "Meer dan aanklampen kan De Clercq niet", had de Hollander daarin gezegd en dat lag De Clercq serieus op de lever.

Belga

Daarom legde hij er van bij het vertrek duchtig de pees op. Eerst konden Jiri Pospisil, Arne Daelmans en Bart Aernouts nog aanklampen. Daarna kon enkel Sven Nys mee met De Clercq. Toen ook Tom Vannoppen aansluiting zocht, trok De Clercq alle registers open en was de strijd halverwege de koers gestreden. Geen mens, die nog bekwaam was om in het spoor van de Oost-Vlaming te geraken. Terwijl Nys wegzakte naar de vijfde plaats, maakte Tom Vannoppen het succes van de Palmansploeg compleet door de tweede plaats te pakken voor Arne Daelmans en Jiri Pospisil. Mario De Clercq reed met een hand in de lucht over de finish en bracht de vinger van zijn andere hand naar zijn mond. Teken, waarmee hij wilde aangeven dat Adrie van der Poel vooraf maar beter had kunnen zwijgen.

"Wat Van der Poel ook beweert, een aanklamper ben ik niet", aldus De Clercq. "Zoiets vertel je niet van iemand die drie keer wereldkampioen en twee keer Belgisch kampioen geweest is. Als ik me niet vergis, heb ik al mijn grote overwinningen met voorsprong behaald. Daarom wilde ik ook hier van start tot finish op de kop rijden en de boel aan flarden koersen. Dat de tegenstanders nu alvast nerveus worden in het vooruitzicht van het BK, deert me niet.

Ik zal in elk geval rustig slapen en ik hoop dat mijn concurrenten dat ook doen. Wat ik weet, is dat ik niet kansloos naar het BK moet. In het zand zal Bart Wellens er als superfavoriet starten, maar als ik een goede dag heb, doe ik zeker mee. Ik ga trouwens zonder complexen naar Lille. In het vooruitzicht van een WK-selectie heb ik niets meer te bewijzen. Bondscoach Rudy De Bie weet wat hij aan mij heeft. Als ik niet geselecteerd word voor het WK, is het omdat de anderen de schrik om het hart slaat, als ik er wel bij ben. Ik zie wel wat het wordt. Wat ik weet is dat ik momenteel frisser ben dan al mijn tegenstanders, omdat ik eerst wilde stoppen en zo later aan het seizoen begonnen ben en omdat ik kleinere crossen heb kunnen rijden."

SZven Nijs kon zijn achterstand van anderhalve minuut op mario de Clercq moeilijk bemoedigend noemen. "Na Sint-Niklaas was dit mijn tweede cross te veel", aldus de man in de driekleur. "Zowel conditioneel als mentaal voelde ik me niet goed. Ik denk dat het komt, omdat ik de voorbije weken hard gewerkt heb om op hetzelfde niveau van Bart Wellens te komen. Iets waar ik zowel in Loenhout als in Baal in geslaagd ben. Wat ik nu gevoeld heb, is misschien een déclic na die twee sterke crossen. Wat me nu in de komende week te doen staat? Rustig blijven en aan recuperatietraining doen. Schrik voor Lille voel ik niet. Deze wedstrijd is met De Clercq als winnaar immers niet zo'n waardemeter. De Clercq is niet zo'n zandspecialist als Erwin Vervecken, Ben Berden, Arne Daelmans en Bart Wellens dat wel zijn. Zondag wacht ons dus een andere koers."