Grote Drie beraden zich over toekomst Europese grondwet

De politieke leiders van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zullen vóór de Europese top in maart 2004 overleg plegen om hun standpunten over de toekomstige Europese grondwet op elkaar af te stemmen. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering maandag in Berlijn aangekondigd. De datum van de ontmoeting is nog onbekend.

Belga

"De drie landen wensen dat de eerste ideeën over het vervolg van de onderhandelingen over de Europese grondwet reeds in maart, onder Iers voorzitterschap, voorgesteld zouden worden. De Duitse regering wenst dat het Nederlandse voorzitterschap tegen het einde van 2004 een resultaat kan neerleggen", zo preciseerde regeringswoordvoerder Thomas Steg. Als mogelijke gespreksthema's noemde Steg de versterkte samenwerking op het vlak van veiligheid en defensie.

Eind vorig jaar reeds schreef de Britse zakenkrant The Financial Times dat de drie grote lidstaten overleg zouden plegen. Dat bericht werd toen niet bevestigd.

In een interview met het blad Der Spiegel bevestigt bondskanselier Gerhard Schröder maandag dat hij de debatten over de grondwet tegen eind 2004 wil afronden. Omtrent de stemmenweging in de ministerraden, het voornaamste struikelblok van de top van Brussel, wil de Duitse leider naar eigen zeggen geen toegevingen meer doen.

Indien de deadline niet gehaald wordt, zo vervolgde Schröder in Der Spiegel, dan moeten geïnteresseerde lidstaten een voorhoede kunnen vormen die de Europese integratie een nieuwe impuls kan geven, ook als dat proces aanleiding zou geven tot een "Europa met twee snelheden". Ook voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie sprak vorige week opnieuw over die optie.

Het is de komende zes maanden aan de Ierse premier Bertie Ahern om de onderhandelingen over de grondwet opnieuw op het goede spoor te zetten. Hij wil alvast niet weten van een "Europa met twee snelheden". "Dat zou verdeeldheid in de hand werken en een heleboel problemen opleveren", zo vertelde Ahern aan de Britse omroep BBC.