Help de vogels de vrieskou door

De in het wild levende vogels in ons land zullen het de komende dagen hard te verduren krijgen. Het KMI kondigt een strenge vorstperiode aan met temperaturen tot -10° C. Zelfs overdag zal het kwik niet boven het vriespunt geraken. De menselijke tussenkomst via een uitgebalanceerde wintervoeding is dan ook essentieel, raadt Vogelbescherming Vlaanderen aan.

Belga

Normaal gezien sterven vogels in onze streken niet rechtstreeks van de koude, maar een langdurige voedselschaarste doet hen verzwakken en verstoort hun stofwisseling. Zij lopen dan meer kans op allerlei ziekten.

Het zoeken naar voedsel is veruit de belangrijkste bezigheid van vogels om te overleven. Met een lichaamstemperatuur van meer dan 40° C hebben ze zeer veel calorieën nodig, vooral de kleinere vogelsoorten. Zo verorbert een koolmees elke dag ongeveer haar eigen gewicht aan voedsel. In het vooruitzicht van minder gunstige perioden met voedselschaarste is het aangewezen het de vogels wat gemakkelijker te maken. De menselijke tussenkomst via een goed uitgebalanceerde en gevarieerde wintervoedering is essentieel voor de vogel, zowel voor het individu als voor de soort en zowel voor de stand- als voor de trekvogels.