'Oudste melaatse in Midden-Oosten' ontdekt

Een Israëlische archeoloog heeft het lichaam gevonden van een persoon die volgens hem de oudste bekende lijder aan de ziekte lepra is die ooit in het Midden-Oosten is ontdekt. De vermoedelijke melaatse was begraven in een vallei die in de bijbel bekendstaat als de Hel.

AP Ned

Shimon Gibson van de Albright-universiteit voor Archeologie in Jeruzalem ontdekte de 2.000 jaar oude overblijfselen in een familiegraf in de Hinnom-vallei in Jeruzalem. Deze vallei, ook wel bekend als Gehenna, werd in de bijbel beschreven als een plaats waar oude volkeren levende kinderen verbrandden als offer aan de heidense god Molech en werd daarom synoniem voor de Hel.

Volgens Gibson stamt de eerste ooit aangetroffen leproos uit de Byzantijnse periode, omstreeks de vijfde eeuw na Christus. "Deze overblijfselen stammen uit de eerste eeuw na Christus en daardoor is dit het eerste geval van lepra dat ooit is gevonden", aldus de archeoloog. Gibson ontdekte de overblijfselen al drie jaar geleden, maar kon pas na uitgebreid DNA-onderzoek concluderen dat de aangetroffen man ook daadwerkelijk aan lepra leed.

Gibson zei dat onder het Hebreeuwse woord 'Shara' dat in de bijbel wordt genoemd verschillende huidaandoeningen vallen. Zijn ontdekking in Jeruzalem bewijst echter dat de melaatsen uit de bijbel ook daadwerkelijk lepra gehad kunnen hebben.