Vanvelthoven waarschuwt voor on line-oplichters

Staatssecretaris voor Informatisering van de Staat Peter Vanvelthoven (sp.a) waarschuwt de Belgische internetgebruikers voor oproepen van Afrikaanse oplichters, die via e-mail met miljoenen dollars goochelen. Ze vragen de bestemmeling zijn of haar bankrekeningnummer, zogezegd om er eventjes miljoenen te parkeren. In werkelijkheid worden de rekeningen geplunderd.

Belga

De techniek is al heel oud, stelt Vanvelthoven maandag in een mededeling. Vroeger werden vooral zakenmensen aangeschreven door Nigeriaanse oplichters, die voorstelden illegaal geld even op een bankrekening te parkeren. In ruil werd de zakenmensen een percent van die bedragen beloofd, maar in werkelijkheid werd hun rekening geplunderd. Later werden slachtoffers vooral via fax geronseld, nu ontdekten de oplichters blijkbaar de e-mail als nieuw communicatiemiddel.

De mails zien er allemaal hetzelfde uit: vanuit Nigeria, Ivoorkust of Liberia stelt iemand voor om monsterbedragen tot 40 miljoen dollar uit beschermde fondsen te versluizen via de bankrekening van de geadresseerde. Er wordt gevraagd een nummer te bellen, alle persoonlijke gegevens terug te mailen of blanco bedrijfsdocumenten (factuur, briefpapier) op te sturen.

Door de snelheid en de lage kost van e-mail, kunnen de oplichters bovendien veel méér potentiële slachtoffers benaderen. De Federal Computer Crime Unit (FCCU) kent het fenomeen van de Nigeriaanse oplichting en ontvangt meer dan duizend meldingen per maand. Er vallen zelfs nog steeds slachtoffers, die op de mail reageren: ze worden tijdens een rendez-vous (meestal in het buitenland) zelfs fysiek bedreigd indien ze terugkrabbelen.