Spanjaarden zien vuurballen aan de hemel

Duizenden ongeruste Spanjaarden hebben zondag het alarmnummer gebeld nadat zij boven een groot deel van Spanje vuurballen aan de avondhemel hadden gezien. Volgens een astronoom werd het verschijnsel waarschijnlijk veroorzaakt door een meteoriet die in de atmosfeer verbrandde.

AP Ned

Vanaf 17.00 uur stond de telefoon bij de alarmdiensten roodgloeiend. De eerste meldingen kwamen binnen in Santiago de Compostela in het noordwesten en werden gevolgd door meldingen uit Madrid in het midden en Valencia in het oosten van het land. Veel mensen dachten dat er een vliegtuig in brand was gevlogen, maar de luchthavendienst AENA en de nationale luchtvaartmaatschappij Iberia sloten dit uit.

José Angel Docobo, directeur van het sterrenkundig observatorium in Santiago, zei dat het waarschijnlijk een meteoriet was. Docobo zag het schouwspel terwijl hij met duizenden andere mensen een voetbalwedstrijd bijwoonde. Hij zei tegen het persbureau Efe dat de meteoriet mogelijk een gewicht tot 100 ton had.

De politie in de noordelijke provincie Palencia ging op onderzoek uit nadat een luide knal was gehoord. Sporen van de veronderstelde meteoriet werden echter niet gevonden.