Sp.a-ministers: 2004 scharnierjaar om toekomst voor te bereiden

"Het verkiezingsjaar 2004 mag geen verloren jaar worden. We moeten er integendeel gebruik van maken om een sociaal antwoord te bieden op de uitdagingen van de vergrijzing (..). 2004 kan een scharnierjaar worden waarin we beslissende keuzes maken voor de toekomst". Dat schrijven sp.a-ministers Johan Vande Lanotte en Frank Vandenbroucke in een tribune die zaterdag in de kranten De Standaard en Le Soir verschijnt.

Belga

De twee ministers willen van de eerste helft van het jaar gebruik maken om grondige studies te laten verrichten. "Grondige voorbereiding moet toelaten om vanaf juni een meerjarenplan 2005-2007 op te stellen waarin aangegeven wordt welke vooruitgang we moeten maken inzake de vermindering van de overheidsschuld, de hervorming op de arbeidsmarkt, de aanpassing van de gezondheidszorg aan de veroudering en de wettelijke en aanvullende pensioenen", zo schrijven ze.

Er is geen tijd te verliezen want de uitdagingen komen nu snel op ons af, aldus Vandenbroucke en Vande Lanotte. "Maar bepaalde kwesties -zoals het einde van de loopbaan en de grondige hervormingen op de arbeidsmarkt- liggen zo gevoelig dat ze pas na de syndicale en politieke verkiezingen beslecht kunnen worden". Het nieuwe jaar biedt volgens de sp.a-ministers nog verdere opportuniteiten. "Ten eerste, laat het afsluiten van nieuwe regeerakkoorden voor de gewesten en gemeenschappen toe om ook op hun domein het ouderenbeleid te actualiseren. Ten tweede starten na de zomer de besprekingen voor een nieuw interprofessioneel akkoord tussen vakbonden en werkgevers. En ten derde, staan we waarschijnlijk aan het begin van een economische herleving."

"Om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen kunnen de federale regering, de gewest- en gemeenschapsregeringen en de sociale partners vanaf juni samen met een schone lei beginnen. Het is een kans die kan gegrepen worden, maar ook verprutst", zo besluit de tribune.