Biosbezoek VS:teleurstellend 2003 maakt einde aan tien jaar "groei"

Het voorbije jaar was in de VS op filmgebied niet alleen op kwalitatief vlak teleurstellend: uit vrijdag door de filmindustrie vrijgegeven cijfermateriaal blijkt dat in 2003 voor het eerst in twaalf jaar minder toegangskaartjes voor de bioscoop zijn verkocht dan het jaar voordien. De teller stond op 31 december 2003 op 9,27 miljard dollar. Het resultaat moet, zelfs al betreft de daling slechts één procent, de op sequels, prequels, remakes en andere films met déjà-vu-inhoud tot enig nadenken stemmen.

Belga

Zonder een nieuwe stijging (4 procent) van de entreetickets zou de daling bijna vier procent bedragen hebben, zo blijkt uit de cijfers van Exhibitor Relations Co. De dalende tendens werd nog enigszins vergoelijkt door een spectaculaire recette tijdens de kerstperiode, met hordes fantasy-fans die zich verdringen voor 'The Return of the King'. Het derde en laatste deel van Tolkiens Ban van de Ring-sage leverde op amper twaalf dagen tijd zomaar eventjes 222 miljoen dollar op.

Toch nog één record het voorbije jaar: 25 films passeerden de box office-kaap van 100 miljoen dollar -het verplichte minimum voor een film om als 'blockbuster' geboekstaafd te worden. Onder de films die het goed deden: de tekenfilm 'Finding Nemo', de avonturenprent 'Pirates of the Carribean', de sequels 'The Matrix Reloaded' en 'X-Men 2' en de komedie over God (maar geen goddelijke komedie) 'Bruce Almighty'.

In 2003 bleken teveel dure films echter bij het grote publiek door de mand te vallen wegens net dat tikkeltje té slecht en/of voorspelbaar. Dat geldt voor 'Lara Croft 2', 'Charlie's Angels 2' , 'Legally Blonde 2' en zelfs 'Terminator 3', ondanks de aanwezigheid van de Gouverneur van Californië. Opvallend was de prestatie van Ang Lee's 'The Hulk': de film opende in juni voor seizoensrecordaantallen toeschouwers, maar zodra het grote publiek doorhad dat niet alleen de Hulk maar ook de kwaliteit van de film flink opgeblazen was, kwam geen kat meer naar de vertoningen.

Bij Disney zal men niet om het voorbije jaar zeuren: met de Pixarprent 'Finding Nemo' (339,7 miljoen dollar) en 'Pirates' (305,4 miljoen dollar) pronkt de maatschappij met de twee grootste publiekstrekkers. Ondanks zijn december-release belandt de 'Return of the King' op plaats vijf, na de Matrix-sequel en 'Bruce'. Het afsluitende Matrix-deel, 'Revolutions', sluit met 137,9 miljoen dollar ook de jaarlijkse top tien af.