Eerste kampioenschap baksteenstoten in Mechelen

Mechelen is op 24 januari gastheer van het "Belgische kampioenschap Baksteenstoten". Het is de eerste keer dat er in België op een competitieve wijze met bakstenen wordt gestoten.

Belga

Hiermee schaart het zich bij andere werpdisciplines zoals het gooien met gsm's, hamers en computers.

De regels zijn duidelijk: de baksteen die 1,2 kilogram weegt moet vanuit stilstand worden 'gestoten'. Net zoals bij speerwerpen en kogelstoten moet ook de baksteen in een bepaalde zone landen wil de stoot als reglementair worden beschouwd. Burgemeester Anciaux zal op de parking van de Nekkerhal de eerste steen het veld in stoten.

De organisatie van dit evenement is de vzw Expo+ die op het idee kwam door de plannen van Vlaams minister-president en Mechelaar Bart Somers om de Olympische Spelen naar hier te halen.

"Aangezien wij ook verantwoordelijk zijn voor de bouw- en interieurbeurs bedachten we een link tussen die Spelen en de baksteen die elke Belg in zijn maag heeft", aldus projectmanager Anne Dhaems van de vzw Expo+. De winnaar kan aanspraak maken op het aantal afgelegde meters in bakken bier of een jaar lang gratis naar de bioscoop of kapper.

Het wegslingeren van een ongewoon object is al lang niet vreemd meer. Dit jaar werd in Finland het vierde wereldkampioenschap gsm-slingeren gehouden. De winnaar was een Fin die het kleinood 66 meter ver wist te gooien. In Nederland gooit men met duurdere dingen tijdens het Europees Kampioenschap PC-werpen. De beste Belg keilde de computer 12,2 meter ver wat een zestal meter verwijderd was van de eindtitel.