Eredoctoraat UCL voor stichter Sint-Egidius

De Université Catholique van Louvain (UCL) geeft op 2 februari een eredoctoraat aan Andrea Riccardi, de stichter van de St.-Egidiusgemeenschap. De UCL geeft tevens eredoctoraten aan Emile Shoufani en de Burundese Marguerite Barankitse.

Belga

De Italiaanse historicus en professor Andrea Riccardi is vooral bekend als stichter van de St.-Egidiusgemeenschap, die door hem in 1968 in Rome werd opgericht. Inmiddels telt de internationale beweging 40.000 leden, actief in 60 verschillende landen.

Sant'Egidio zet zich wereldwijd in voor armen, ouderen, daklozen, vreemdelingen, gehandicapten en vluchtelingen. De gemeenschap ijvert voor de dialoog tussen godsdiensten en culturen. Voor haar bemiddelende rol in gewapende conflicten in Afrika, Latijns-Amerika en de Balkan kreeg ze internationale erkenning. Sant'Egidio is ook de motor achter een internationale campagne voor een moratorium op executies, als eerste stap naar de wereldwijde afschaffing van de doodstraf.

In ons land is de beweging sinds 1984 in Antwerpen actief. Van daaruit deinde ze uit over de rest van het land. In Wallonië zijn er gemeenschappen in Brussel, Luik en Louvain-la-Neuve.

Emile Shoufani werd geboren in 1947 in Nazareth bij Palestijns-Arabische ouders. Later zou hij zich als priester en Israëlisch staatsburger inzetten voor de dialoog tussen de verschillende gemeenschappen. Eerder dit jaar organiseerde hij ook al met joodse en Palestijnse jongeren een pelgrimage naar Auschwitz. Daaraan namen toen 450 Arabische, joodse en Franstalige jongeren deel.

De Burundese Barankitse kreeg in april van dit jaar de wereldkinderenprijs, ook wel de Nobelprijs van kinderen genoemd. Zij ging in 1993 van start met het Shalomhuis, waar ze toen 25 kinderen onderdak gaf. De voorbije tien jaar hielp ze ook al meer dan 10.000 wezen in de regio van de Grote Meren. In 1998 kreeg ze voor haar werk ook al de mensenrechtenprijs van de Franse regering.