Mechelse Veilingen boekten recordomzet in 2003

De Mechelse Veilingen boekten in 2003 een omzet van meer dan 250 miljoen euro. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van vorig jaar en een absoluut record in de geschiedenis van de Veilingen. De mooie zomer zorgde voor een stijging van de binnenlandse productie, terwijl de hitte in het zuiden het buitenlands aanbod deed dalen.

Belga

De Mechelse Veilingen deelden maandagmorgen hun resultaten van het afgelopen jaar mee. Het goede weer van afgelopen zomer zorgde voor een verhoging van de productie met 7 procent. De hittegolf in het zuiden zorgde voor productieproblemen en deed het buitenlands aanbod dalen. Daardoor steeg de vraag naar en de prijzen van Belgische producten. De middenprijs van de groenten lag 8 procent hoger dan het jaar voordien.

Volgens de Veilingen was 2003 een goed jaar voor tomaten (met 140.000 ton nog steeds het topproduct van de Mechelse Veilingen), paprika, aubergine, sla en slasoorten. De groenten uit vollegrond, die een warme bereiding vragen, kenden dan weer een slecht jaar. Witloof kende een groot aanbod op de Europese markt, wat nefast is voor de prijsvorming. Gemiddeld daalde de prijs van het witloof met 30 procent. De Mechelse Veilingen kenden met een omzet van 250,76 miljoen euro een recordomzet. De Veilingen, ontstaan uit de fusie van de Mechelse Tuinbouwveiling en de Centrale voor Glasgroenten, vieren in 2004 hun tienjarig samengaan met allerlei activiteiten.