Wintersolden als een trein gestart

De organisatie van zelfstandige ondernemers Unizo is tevreden over de start van de wintersolden. Dat blijkt na het eerste soldenweekend. De modewinkeliers maken gewag van een omzetstijging van ruim 12 procent vergeleken met 2002. Volgens Luc Ardies van Unizo is een dergelijke stijging uitzonderlijk.

Kdejager

BR> Toch heeft meer dan de helft van de winkeliers zijn winterverkoop zien achteruitgaan en de solden zullen daar weinig aan veranderen.

Volgens Unizo zijn de wintersolden dus bijzonder goed gestart. Getuige een stijging van de omzet met 12 procent al op de eerste dag. Volgens Luc Ardies is die stijging uitzonderlijk en ze heeft volgens hem te maken met de start van de koopjes op zaterdag, tegenover een start op vrijdag het jaar voordien. De eerste koopjesdag bleek al in de vroege zaterdagvoormiddag erg druk. Waarschijnlijk waren al heel wat koopjesjagers op vrijdag op verkenningstocht gegaan om er dan op zaterdag tijdig bij te zijn.

Volgens Luc Ardies van Unizo ligt ook de slechte winterverkoop vanaf september aan de basis van de omzetstijging tijdens de solden. “Steeds meer mensen wachten bewust tot de koopjes met het kopen van kledij of schoenen. Dat is een verschijnsel van de laatste jaren en een gevolg van de economische crisis. Er wordt minder impulsief gekocht, aankopen worden meer beredeneerd.”

Toch zullen de koopjes de achteruitgang van de voorbije maanden niet compenseren. Ardies verwijst in dat verband naar de kortingen die tijdens de solden worden toegestaan. “Gemiddeld spreken we over kortingen van ruim 30 procent en meer. Dat betekent dat de winstmarge serieus is gereduceerd. Vaak wordt zelfs met verlies verkocht.”

Enquête

Volgens Luc Ardies van de Unizo-Winkelraad hebben de modewinkeliers hun omzet de voorbije wintermaanden fors zien dalen. Meer dan de helft - 56 procent - van hen heeft een slechtere winterverkoop gerealiseerd dan vorig jaar. Goed 23 procent van de kledingzaken slaagde erin zijn omzet van 2002 te handhaven en slechts 21 procent deed het beter. Een en ander blijkt uit een enquête die door Unizo samen met de beroepsorganisatie van zelfstandige modewinkeliers, de Mode Unie, werd georganiseerd bij de kledingwinkels.

Globaal deed de kledingbranche het tijdens het winterseizoen van 2003 goed 4 procent slechter. Voor het hele modejaar 2003 was er een gemiddelde daling van de omzet met 2 procent vergeleken met 2002.

De verwachtingen ten aanzien van het nieuwe modejaar 2004 zijn optimistischer. Ruim 42 procent van de ondervraagde winkeliers verwacht een status quo in vergelijking met 2003, 31 procent verwacht zelfs beter te zullen doen en slechts 27 procent vreest een slechtere omzet in vergelijking met 2003.